Nieuws

Lezing en cursus over Helderse botters

EOC
FVEN

Den Helder is aan drie zijden omgeven door water. Het is dus niet verwonderlijk dat de ligging van de stad een stempel heeft gedrukt op de identiteit ervan. Door de eeuwen heen dankten velen hun bestaan aan het water. Vletterlieden gingen de zee op om voor de deur op haring te vissen. Maar er werd ook verder op zee gevist met botters, houten zeilschepen. Vis, Visserij en Vissersschepen hoorden bij – en bepaalden het “gezicht” van den Helder.

Van de tientallen houten zeilende vissersschepen zijn er na 100 jaar nog 2 behouden en ondergebracht bij een stichting. Een ervan is in 3 jaar tijd volledige gerestaureerd in de Medemblikkerloods op Willemsoord. De Stichting Helderse botters ijvert voor het behoud van de beide botters, maar vooral ook van alles wat erbij komt kijken. Zoals van de kennis en kunde van de vakgebieden scheepsbouw, varen en vissen. De schepen zijn bepaald geen fossielen, maar “levende” monumenten. Regelmatig zijn ze varend te zien op het Wad en het IJsselmeer. Vorig jaar alleen al hebben ze 70 vaardagen gemaakt. En al die tijd waren het ware varende ambassadeurs van den Helder.

Lezing over Helderse botters
Op 18 maart komt dit alles voor het voetlicht van het podium in School 7. De stichting wil graag haar kennis delen en geeft een lezing voor een breed publiek over de Helderse Botters om 19:30 in de gehoorzaal van School 7. Over de geschiedenis, over de eigen schepen, over de stichting en over de mensen die er actief zijn. En dat is pas een eerste stap.

Cursus: Varen op het Wad
Voor verder geïnteresseerden is er nog een vervolg. Op 28 maart wordt er een begin gemaakt met een gratis cursus. Varen op het wad met een botter. Verdeeld over vier donderdagavonden wordt er theorie gegeven, te beginnen met een avond over: wat is het Wad, de schoonheid ervan, wat maakt het Wad tot werelderfgoed en wat is de gedragscode bij het varen op het Wad. Dit wordt gevolgd door een avond waarbij aan de orde komt waar je zoal rekening mee moet houden bij het varen op het Wad zoals het getij, de stroming, het navigeren en het varen op een wantij. Bij les drie wordt er gerekend, en de vierde avond wordt het geleerde toegepast en wordt de avond besteed aan het daadwerkelijk plannen van een gehele vaartocht over het Wad.

Later, in mei, aan het begin van het vaarseizoen, wordt de theorie in praktijk gebracht en wordt de op de cursus voorbereidde tocht in het echt gevaren met de cursusdeelnemers. Door te laten zien waar de Stichting voor staat en door het bieden van een ruime gelegenheid om de sfeer te proeven bij de Stichting hoopt die laatste nieuwe vrijwilligers aan haar arsenaal te kunnen toevoegen.