Nieuws

Lek boven, Spakenburgse botter BU33 drijft weer

EOC
FVEN

Dit weekeinde zonk de botter BU 33 in de haven van Spakenburg. De 115 jaar oude eikenhouten botter zonk tot net boven de waterspiegel. aandag werd met emmers en pompen het water uit het schip gepompt waarna hij op de werf van Nieuwboer op het droge werd gezet.

Bij inspectie bleek een lek aan stuurboord te zitten. De automatische lenspomp die de meeste botters hebben had het blijkbaar af laten weten.

Verzekering
,,De verzekering dekt onze schade, omdat we alert gehandeld hebben. Het was flink schrikken zo’n afzinkende boot. We hebben hem zondag snel kunnen stabiliseren en in een strop gehangen.”, aldus voorzitter Marc Schoonebeek van de Stichting Museumhaven Spakenburg.

Die stichting heeft de BU33 rond de jaarwisseling overgenomen van een particulier. ,,De vorige eigenaar is terminaal ziek en zijn hartenwens is dat de BU33 wordt gerestaureerd”, vertelt medebestuurslid Jaco Heinen.

De BU33 werd van 1904 tot 1921 gebruikt voor de ansjovisvangst en tot 1938 voor het vissen op paling. In 1964 staakte de visvangst met de botter. Het in Huizen gebouwde schip werd nadien gebruikt voor de plezier- en recreatievaart.

Duur onderhoud
De stichting heeft pas 45.000 euro uit het Prins Bernhard Fonds gekregen voor restauratie van de BU33 en de HK10, die ook in haar bezit is. Botters zijn duur in onderhoud (zo’n tienduizend euro per jaar). Door de vergrijzing onder de eigenaren liggen er steeds meer te koop.

Van de 65 geregistreerde botters in ons land, kent Spakenburg de grootste vloot van Nederland met 32 boten. De haven heeft daarnaast de in werking zijnde eeuwenoude scheepstimmerwerf en een afslag. Het voortbestaan van dit unieke immateriële erfgoed wordt bedreigd. Daarom is een masterplan opgesteld. Anderhalf jaar geleden is de stichting in het leven geroepen. Heinen schat dat 50 procent van de botterbezitters het zonder de stichting niet redt.

Lees ook het artikel in de Gooi en Eemlander met foto’s

Of bekijk de video op RTV Utrecht