Archeologie, Musea en Behoud

Lancering podcastserie ‘Het wrakke water’

FVEN
EOC

De provincie Flevoland – het ingepolderde oostelijke deel van de Zuiderzee – mag met recht een uniek maritiem landschap worden genoemd: het is het grootste scheepskerkhof op land ter wereld. In de voormalige zeebodem zijn maar liefst 450 wrakken gevonden van schepen die daar sinds de late middeleeuwen zijn vergaan. Bijna al deze wrakken zijn op de één of andere manier archeologisch onderzocht, maar het komt zelden voor dat daarmee de identiteit van een wrak (en de opvarenden) werd achterhaald.

In de podcast “Het wrakke water” gaan podcast-maker Jon Hille en maritiem archeoloog Yftinus van Popta alsnog op zoek naar de persoonlijke, vaak dramatische verhalen die schuilgaan achter deze wrakken. Aan de hand van archeologisch onderzoek en historisch)archiefmateriaal reconstrueren ze van verschillende scheepswrakken wat er destijds precies is gebeurd en wat de gevolgen van de verschillende rampen zijn geweest.

Wat zijn de oorzaken van scheepsrampen? Wat waren het voor mensen die over de gevaarlijke Zuiderzee voeren om te (over)leven? En zijn er nog nazaten die over de scheepsrampen kunnen vertellen?

Het wrakke water is een verhalende podcast over een relatief onbekend (maar niet minder belangrijk) onderdeel van de maritieme geschiedenis van Nederland: ‘gewone’ mensen die op de Zuiderzee het noodlot ontmoetten.

Deze vierdelige podcast serie, mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland, is geproduceerd door Hi-Level Media Produkties. De eerste aflevering verschijnt op 1 april bij alle bekende podcast platforms zoals Spotify, iTunes en Google Podcasts. De trailer is daar al te beluisteren, net als op de website www.hetwrakkewater.nl.

Daar zal per aflevering ook meer achtergrondinformatie verschijnen in de vorm van aanvullende informatie in tekst en beeld. Daarnaast is er ook een Audiogram (videopromo)beschikbaar ter verspreiding en ondersteuning van de podcast voor de social en online kanalen.

Of luister hier naar de trailer van deze podcastserie