Kromhoutmuseum en Stadswandeling tijdens Zeehavendagen Amsterdam, 23 -26 juni

Zeehavendagen Amsterdam is een nieuw, jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven in het Noorzeekanaalgebied de deuren opent voor het publiek. Van Amsterdam tot en met IJmuiden biedt het programma rondleidingen en workshops bij bedrijven, instellingen en musea. In het weekend van 25 en 26 juni doet Museum ’t Kromhout ook mee.

Museum ’t Kromhout is te vinden in een gebied waar ooit vele kleine scheepswerven gevestigd waren, de bakermat van de nautische industrie. Het Museum is 150 jaar geleden tijdens de “Industriële Revolutie” opgericht en is het enige nog overgebleven bewijs van de economische glorie die de scheepsbouw in Amsterdam tot in de twintigste eeuw bracht. Tot eind jaren ’60 werden hier de legendarische Kromhoutmotoren gebouwd. In de indrukwekkende monumentale Oosthal vind je een boeiende presentatie van de geschiedenis van de werf en demonstraties van de historische, nog werkende Kromhoutmotoren. De fraaie Westkap is nog steeds in gebruik als scheepswerf.

Kijk hier voor meer info

Zeehavendagen Stadswandeling
Heb je interesse in de rijke scheepvaarthistorie van Amsterdam? Dan is er de stadswandeling langs panden en gebouwen met een bijzondere zeehavengeschiedenis. Stadsherstel heeft speciaal voor de Zeehavendagen Amsterdam een unieke, gratis stadswandeling over de scheepvaarthistorie van Amsterdam ontwikkeld. De tour gaat langs historische panden en gebouwen in het centrum.

Het Naco Huisje, Wikimedia, Erik Swierstra

Naco-huisje
Het startpunt van de wandeling is al een belevenis op zich. De tour begint namelijk in het geheel gerenoveerde Naco-huisje dat onlangs aan de IJ-zijde van het Centraal Station is geplaatst. Deelnemers aan de stadswandeling mogen als één van de eerste bezoekers boven kijken hoe het herstelde interieur van het voormalige kantoor van de scheepvaartafdeling van de Nederlandsche Auto Car Onderneming (NACO) eruit zag.

De wandeling
De stadswandeling gaat van het NACO-huisje naar de Geldersekade en trekt van daaruit naar de Oude waal, Binnenkant, Kalkmarkt, Prins Hendrikkade, Foeliedwarsstraat, Hoogte Kadijk, Scheepwerf t’Kromhout, Oosterkerk, Markerhuisje en Pakhuis de Zwijger. We eindigen waar we begonnen.

Binnen kijken
Op de route zijn naast het Naco- en het Markerhuisje ook andere panden open waar je als stadswandelaar naar binnen kunt en waar meer info is over het pand en of er een speciale activiteit wordt aangeboden. Dat wordt aangegeven in het tourboek.

Kijk hier voor meer info over de Stadswandeling

Of kijk hier voor meer info over de Zeehavendagen