Nieuws

Kottereigenaren zijn stuk voor stuk harde werkers

Voor liefhebbers van oude schepen was het smullen in het weekend van 21 en 22 september in Hoorn. Er kwamen slechts 10 kotters opdagen voor het jaarlijkse Kotterweekend, maar wel heel grote en bijzondere.

De liefde van de eigenaren voor hun schepen straalt er vanaf. De meesten hebben jaren gewerkt aan restauratie en eenmaal klaar blijven houten kotters nu eenmaal veel aandacht vragen. Arjen de Jong werkte 20 jaar aan zijn schip Thor: ‘Ik kocht het als kale houten romp van een Noors vissersschip. Ik verdien mijn geld met de restauratie van oude Engelse auto’s, dus ik ben wel handig, maar van schepen wist ik helemaal niets. Eerst heb ik de motor ingebouwd en toen ben ik met hulp van andere kotteraars hier aan het houtwerk begonnen. Deze zomer is de Thor getuigd en het is echt genieten. Ik kon alle andere zeilkotters bijhouden, nou, zelfs inhalen!’

De Sarah zonk in 1990 bij Borkum en werd pas vier jaar geleden gelicht. Het wrak kwam in handen van een eigenaar die met veel fantasie en doorzettingsvermogen aan de gang ging. Ze kwam weer in de vaart en is nu als brigantijn getuigd, een imposant schip.

Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Ventis scheepstimmerwerk