Kotter Broeder Isidoor verkocht en gezonken

De Belgische haringkotter Broeder Isidoor uit Hoorn is na jaren eindelijk verkocht. De nieuwe eigenaar voer er woensdag 2 september mee richting Enkhuizen, maar na 4 mijl sloeg het noodlot toe: het schip maakte snel water en begon te zinken. Een poging om het schip op het strand van Wijdenes te varen mislukte. De reddingboot van Wijdenes was zeer snel ter plaatse en begon met een poging om het schip leeg te pompen. Er stond inmiddels anderhalve meter water in het schip. Ook een berger kwam langszij om met zijn pompen te proberen om het schip boven water te houden.

Uiteindelijk werd het pompen beëindigd om het schip stabiel naar de bodem te laten zakken. De conditie van het schip en de lekkage maakte het zinloos. Het dek en de stuurhut bleven grotendeels boven water. De twee opvarenden en een hond werden door de reddingsbrigade naar Hoorn gebracht.

Het houten schip was in slechte conditie en had jarenlang niet gevaren. Alle naden boven de waterlijn zullen gelekt hebben toen het schip weer ging varen. De bemanning meldde dat er een groot gat in het schip was ontstaan waardoor het schip vol liep.

De Broeder Isidoor verlaat
na 33 jaar de haven van Hoorn

Foto: Wouter van Dusseldorp

Al langer in verval
De Belgische haringkotter werd gebouwd in 1953 in Oostende. De Hoornse eigenaar haalde het schip in 1987 naar Hoorn en begon een restauratie project. Er werd veel gedaan aan het schip, maar de eigenaar verloor zijn baan en de financiële mogelijkheden om met de restauratie door te gaan. Het schip bleef in de gemeentehaven van Hoorn en ontbeerde het nodige onderhoud. Zie ook dit artikel in de Scheepspost. Na jaren kwam er eindelijk een geïnteresseerde die er na aankoop op woensdag 2 september mee weg voer. Lang heeft de nieuwe eigenaar niet van zijn aankoop kunnen genieten.

Rijkswaterstaat heeft het schip gemarkeerd met een schitterlicht en Centrale Meldpost IJsselmeergebied neemt de positie mee in de waarschuwingsberichten. Het licht op ca 150 meter van de haven van Wijdenes en zal geborgen moeten worden.

Foto: de Broeder Isidoor voor de kust van Wijdenes, foto: Sefanja Nods

Update 3 september: met een stevige ZO en later ZZW wind is het bergen met een drijvende bok niet helemaal gelukt. Het schip spoelt in onderdelen aan op de kust.


Op zaterdagmorgen 5 september werden de laatste restanten van de kotter geborgen. Foto: Douwe Kamstra