Kostein en Eva knappen samen een 70 jaar oude Zweedse boot op

Kostein Bots heeft van jongs af aan al interesse in boten en varen. Jaren geleden knapte hij samen met zijn vader en broertje een kajuitbootje op en sinds een tijdje ligt een opgeknapte motorboot in Oud-Alblas. Nu heeft hij ook zijn vriendin Eva Baas enthousiast gemaakt om samen een boot op te knappen: een klassiek houten exemplaar uit Zweden.

Kostein en Eva wonen samen in de binnenstad en zien daar regelmatig bootjes varen. Dat leek ze ook wel wat. “De kajuitboot hebben we een tijd geleden verkocht en de motorboot is wat te klein”, vertelt Kostein. “Dus heb ik Eva overgehaald om samen een nieuwe boot te kopen en op te knappen. Het moest in ieder geval een boot worden waar meer dan vier personen op kunnen, want we willen ook familie en vrienden meenemen tijdens een tochtje. We zijn op Marktplaats gaan struinen en kwamen een klassieke houten boot uit Zweden tegen.”

Houten boot
“Ik vond het wel spannend”, reageert Eva. “Ik heb helemaal geen ervaring met het opknappen van boten. Maar toen ik de houten boot op Marktplaats zag, snapte ik helemaal waarom Kostein ervoor naar Nijmegen wilde rijden. Een houten boot is lastig qua onderhoud, maar wel een stuk mooier. We zagen het houten scheepje van Si Barone al vaker door de binnenstad varen en mede daardoor hebben we de keuze voor deze boot gemaakt.”

Klusproject
In juli deden Kostein en Eva de aankoop en kwamen ze thuis met een klassieke Storebro uit 1953. Kostein: “We hebben de boot bij mijn ouders neergezet, zodat we de eerste dingen konden repareren. Het is echt een klusproject geworden.” Eva: “De eerste drie à vier weken zijn we bezig geweest om stukken hout te repareren. Google en YouTube hebben ons daar enorm bij geholpen. Na het werk gingen we snel eten om daarna direct aan de boot te klussen. We wilden binnen een paar weken klaar zijn, zodat we er in de zomer nog mee konden varen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Indebuurt