Scheepsverhalen

Koningin van het Wad op het IJsselmeer

Iedere vaart met de Friesland is hetzelfde en toch steeds anders. Theo Gebhard vaart ‘s zomers dagelijks van Enkhuizen naar Medemblik en vice versa, maar ondervindt altijd weer andere omstandigheden. „Het gaat mij nóóit vervelen.”

Nadat de scheepstoeter heeft geklonken en de trossen zijn losgegooid verlaat De Friesland de Veerhaven in Enkhuizen om het drukke Krabbersgat in te varen. „Vandaag zie je net de windmolens en de Friese kust. Gister was het veel mistiger”, spreekt Theo terwijl hij het Zuiderzeemuseum passeert. Even later komen vuurtoren De Ven en de waterzuiveringsinstallatie in Andijk voorbij. Gemaal Lely is dan al in de verte te zien, toch is het nog bijna een uur varen naar de aanlegplaats, achter het oude gemeentehuis in Medemblik.

Pensionado’s

De Friesland werd 68 jaar geleden in gebruik genomen en is met de route Enkhuizen-Medemblik de laatste 22 jaar bekend als tweede zijde van de West-Friese historische driehoek. Op het 52 meter lange schip kunnen momenteel maximaal 600 mensen worden vervoerd, al wordt dat aantal tegenwoordig niet meer bereikt. Deze vrijdag zijn er 50 mensen aan boord, daags ervoor 100. Het zijn veelal pensionado’s, en het merendeel van deze mensen reist tussen Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, met welk beginpunt dan ook. […]

Emmertje

Matroos Rick Stoll (46) is sinds april werkzaam op de Friesland, nadat hij tot 2012 ook al tien jaar op dit schip werkte. „M’n andere werk werd te zwaar voor m’n rug. Theo vroeg me weer terug te komen en dat heb ik gedaan.” Hij vindt het heerlijk werken. Onderhoud, aan- en afmeren, schoonmaken; alles komt voorbij. Ook helpt hij passagiers hun fiets op het dek te zetten. Bij veel wind worden er wel eens gasten zeeziek. „Dat kan gebeuren. Dan geef ik ze gewoon een emmertje.”

Koningin van de Waddenzee

Tot De Friesland in 1986 uit de vaart werd genomen, fungeerde ze eveneens als veerboot, maar dan tussen Harlingen en Terschelling/Vlieland en kreeg de bijnaam ’Koningin van de Waddenzee’. Theo Gebhard nam in 1988 de boot over en voer er, na een grondige verbouwing tot rondvaart- en partyschip, jarenlang mee op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren.
In 2002 ging de directie van de museumstoomtram op zoek naar een passend schip, omdat het schip dat op dat moment voer niet paste bij de nostalgische uitstraling van het stoomtreintje. „En toen kwamen ze natuurlijk uit bij het mooiste passagierschip van Nederland”, zo vertelt Theo met trots. Vanaf dat jaar functioneert De Friesland dus weer in haar oorspronkelijke functie, zij het nu in het IJsselmeer tussen Medemblik en Enkhuizen.  […]

Lees het hele artikel van Bram Pronk in het NHD (alleen voor abonnees).
Foto: Pinterest