Kolhorn krijgt historische vereniging

Kolhorn krijgt historische vereniging. Museum De Turfschuur en Dorpshuiskerk hebben hiervoor het initiatief genomen. Stichting Varend Erfgoed Kolhorn wil zich later aansluiten bij de nieuwe vereniging. Deze stichting houdt de ansjovisjol KH44 in de vaart. Wie lid wil worden, kan zaterdag 1 februari terecht in museum De Turfschuur.

In het vroegere vissersdorp is de Stichting Oud Kolhorn al actief. Deze organisatie richt zich vooral op het stimuleren in restauratie van panden in het beschermd dorpsgezicht. De nieuwe vereniging wil zich bezighouden met de geschiedenis van Kolhorn in de breedste zin, op verschillende manieren.

Plannen voor een eigen historische vereniging kwamen in een stroomversnelling na de publicatie eind 2018 van het boek ’Aan wad en waard’ over 600 jaar Kolhorn. Ook een goede duw gaf een initiatief van de gemeente Hollands Kroon voor een overleg tussen culture verenigingen.

Voorlopig voorzitter is Ron van der Laan, beoogd secretaris Tjeerd van Weering. Aanmelden kan zaterdag tussen 11 en 13 uur. Ook mensen van buiten kunnen zich opgeven. De Turfschuur staat aan de Westfriesedijk 66b

Foto: De verdwenen binnenhaven van Kolhorn. Hier werd de ansjovis aangevoerd.© Foto Regionaal Archief Alkmaar

RVEN
EOC