Nieuws

Koelkasten, kliko’s en kadavers komen de rivier af

FVEN
EOC

Het water dat door Limburg raasde, sleurt een spoor van spullen met zich mee. Normaal gesproken gaat de boswachter met een groepje vrijwilligers het gebied in om afval te prikken. “Maar daar is nu geen beginnen aan. Het is te veel.”

Autobanden. Gasflessen. Talloze kliko’s. Schuttingen. Wel dertig koelkasten. Héél véél hout; van enorme boomstammen tot keurig gekloofde stammetjes voor de kachel. Boswachter Niki Jasper kreeg kippenvel van wat ze allemaal zag liggen toen ze zondagavond langs de Maas bij Itteren liep. “Ongelooflijk. Er blijft zoveel afval achter nu het water zakt. Hoe krijgen we dat allemaal weer weg? Maar dan zie je dat er ook kinderschoenen tussen liggen. Een bal van het Belgische elftal. Zakken uien, boterkuipjes, sixpacks cola. Allemaal met Franse etiketten. Dan besef je ook: dit zijn de spullen van mensen in de Ardennen die nu waarschijnlijk alles kwijt zijn. Van wie het huis misschien wel is weggevaagd. Dat plaatst onze ellende met het opruimen wel in perspectief.”

Het water dat stroomafwaarts raasde, sleurt nu een spoor van spullen met zich mee. Dat is niet alleen een probleem voor de natuur; het kan ook gevaar opleveren voor de scheepvaart, stuwen en sluizen. Rijkswaterstaat is daarom op de Maas, Grensmaas en het Julianakanaal begonnen met een opruimoperatie.

Een deel van de Maas is nog steeds gestremd voor alle scheepvaart. Beroepsschippers mogen sinds maandagmiddag weer varen tussen Ternaaien (ten zuiden van Maastricht) en Heel (bij Roermond), recreatievaartuigen niet. Rijkswaterstaat riep recreanten afgelopen weekend op om ook de Rijn en zijn vertakkingen te mijden wegens het afval en de sterke, onvoorspelbare stroming. De waarschuwing betreft niet alleen de Waal, Nederrijn, Gelderse IJssel, en Lek, maar ook de nevengeulen, zijrivieren, strandjes en uiterwaarden. “Soms is niet duidelijk waar de vaargeul is. Daarnaast drijft er veel rommel, en losgeslagen scheepjes. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren op en langs het water.”