KNRM brengt in 2021 ruim 3.550 personen veilig aan wal

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar dat rustiger verliep dan het jaar ervoor. In 2021 voeren de reddingboten meer dan 2.200 keer uit voor hulpvragen. Dat aantal was lager dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op het water. Ondanks de beperkingen bleven alle 45 reddingstations volledig inzetbaar.

Onverminderde inzet
Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Ze brachten in 2021 ruim 3.550 personen en 110 dieren veilig aan wal. Ook de KNRM lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden kwamen volop in actie. Naast het verlenen van eerste hulp, redden zij tijdens 23 acties, 38 personen. En de vrijwillige KNRM-operators van het KNRM Helpt Assistentiecentrum (KAC) zorgden dat watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen advies kregen. Een groot deel van de vragen kon op afstand telefonisch of met hulp van derden afgehandeld worden. Zo werd in sommige gevallen het onnodig inzetten van een reddingboot voorkomen. De artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn voor medische vragen, gaven dit jaar ruim 840 adviezen aan zeevarenden over de hele wereld.

Goed doel
De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters. Maar door corona zijn in 2021 opnieuw veel fondsenwervende activiteiten helaas afgelast. De KNRM is dan ook extra blij dat ruim 105.000 trouwe donateurs, de redders aan de wal, de organisatie financieel zijn blijven steunen.

Vlootvernieuwing
In 2022 gaat de KNRM verder met de vlootvernieuwing. De oudste boten uit de huidige reddingvloot zijn na 30 jaar trouwe inzet toe aan vervanging. De eerste van acht nieuwe reddingboten uit de ‘Van Wijk’-klasse maakte eind 2021 haar proefvaart en zal in de loop van 2022 worden ingezet.

Lees het gehele artikel met jaarvideo op de bron: KNRM
Of bekijk de video hieronder

Afbeelding: still uit de jaarvideo