Nieuws

Klein vaarbewijs leidt tot verbouwing van replica

FVEN
EOC

Regelgeving leidt tot ingrijpende verbouwing van de replica van een historische trekschuit, de Dieverdoatsie. Hierdoor kan met grotere groepen dan 12 personen gevaren worden.

De vrijwilligers van de stichting Jatrie zijn al sinds vorig jaar aan de slag met de restauratie van de Snikke Dieverdoatsie. Nu is het dan zover: de Snikke wordt omgebouwd tot een open rondvaartboot.

Nieuwe Europese veiligheidseisen
Voorzitter Jaap Duit schreef met succes enkele fondsen aan om deze investeringen mogelijk te maken. Op initiatief van de vrijwilligers is vorig najaar de scheepvaartinspectie uitgenodigd. Bespreekpunt was aan welke nieuwe Europese veiligheidseisen voldaan moest worden om met groepen groter dan 12 personen te varen.

Dak van doek
De uitkomst, dat de Snikke omgebouwd moet worden tot een zgn. open rondvaartboot, betekent onder meer dat twee-derde van het stalen dak vervangen moet worden door een dak van doek. Dit is nodig, omdat in geval van een noodsituatie, aanvaring of kapseizen, van binnenuit het plafond van het ruim opengesneden moet kunnen worden. 

De schippers vallen hierdoor onder het Giethoorn-arrest, waardoor ze met een klein vaarbewijs toch met grotere groepen mogen varen.

Wellicht in juli 2019 klaar
Het schip moet dit jaar ook nog op de wal voor verdere inspectie en enkele aanpassingen. Op zijn vroegst in juli zal het schip weer vaarklaar zijn, wellicht kan het dan nog een rol spelen in de viering van het 50 jarig jubileum van de gemeente Stadskanaal.