Klassiek superjacht van Feadship gevonden bij scheepswerf

Een klassiek ‘superjacht’ bleek geërfd door de Schotse regering toen zij Ferguson Marine in Glasgow nationaliseerden. Het 25 meter lange schip, Anahita V, werd ontdekt na de overname vorig jaar. Nu wordt het van oorsprong Nederlandse jacht te koop aangeboden.

Ze is ontworpen en gebouwd in 1952 door Feadship. Toen was het het grootste jacht dat ooit door Feadship was gebouwd, en het eerste jacht dat naar Amerika werd verkocht. Het is niet duidelijk hoe het schip – dat nu een complete renovatie en restauratie vereist – bij Ferguson terecht is gekomen. In haar eerste jaren zwierf het jacht langs de Amerikaanse Oostkust. Daarna werd het een tijd als smokkelschip ingezet aan de westkust tussen Mexico en Californië. Na een veiling door de overheid werd er dertig jaar op gewoond. In 2015 was het schip in bezit van de Amerikaanse race-coureur Chapman Ducote.

Anahita V wordt omschreven als een ‘gentleman’s motor yacht’ en wordt op de markt gebracht via een reeks bootpublicaties en websites.

Het jacht is composiet gebouwd met een teakhouten huid en metalen spanten en de accommodatie biedt een master suite, twee gastensuites, twee deksalons, het stuurhuis, de kombuis, de schipperscabine en een bemanningshut met drie slaapplaatsen.

Tim Hair, interim-directeur bij de werf, zegt: “Het jacht maakt deel uit van de inventaris van activa die werd opgesteld toen de scheepswerf in administratie werd genomen. We weten niet waarom het is gekocht en hebben geen reden om het schip te houden. Gezien de teakhouten constructie hebben we niet de middelen of gereedschappen op de scheepswerf om het te renoveren. De beste optie nu is om het te verkopen. Misschien kan iemand het stijlvolle en elegante jacht weer tot leven brengen.” De vraagprijs is 95.000 pond.

Kijk hier voor meer info