Kenniscentrum historische vaartuigen gaat ook erfgoed op de wal een handje helpen

De kennis over oude techniek dreigt te verdwijnen. Nico Vader probeert zoveel mogelijk kennis over oude ambachten en oude machines te verzamelen en beschikbaar te stellen voor andere erfgoedorganisaties. Deed hij dat eerst alleen voor historische vaartuigen met zijn Kennis Centrum Oud Nederlandse Vaartuigen, nu heeft hij zijn focus ook verbreed naar industrieel erfgoed op de wal: “Anders dreigt ook daar heel veel kennis en ambachtelijke vaardigheid verloren te gaan. We gaan allemaal een keer dood, en de kennis die vaak achterblijft bij die mensen, is anders nergens meer te vinden.”

Vader is in Broek op Langedijk bekend van Stichting Langedijk Waterrijk en van de Schuitenhelling, een museum over zijn leven als scheepsbouwer. De werf ligt naast de sluis naar het Oosterdelgebied. In een goed beveiligde ruimte achter het gebouw van Stichting Veldzorg bewaart hij vele harde schijven met gigabytes aan data. De cloudservices vertrouwt hij niet: “Het datacenter van Google ligt in de Wieringermeer enkele meeters onder NAP. Dat vertrouw ik mijn kostbare gegevens niet toe.”

In het logo van de Schuitenhelling staat al twintig jaar de slagzin ‘werken aan de toekomst van het verleden’. Dit motto houdt Nico Vader levend. Zijn passie is het behoud van cultureel erfgoed. Hij verzamelt daarom oude machines en gereedschappen die nog van pas komen bij het onderhoud van historische schuiten. Steeds meer bezitters van een historisch vaartuig weten de weg daardoor al te vinden naar de werf aan de Sluiskade.

Behalve schepen heeft ook industrieel erfgoed de interesse van de Langedijker. Zijn archief en de machines blijken ook op de wal van pas te komen. Afgelopen week kreeg hij bezoek van Jos Leegwater van het Alkmaarse dieselgemaal, die op zoek is naar meer informatie over de antieke motor in het provinciaal monument. “We willen in het archief tekeningen vinden van onze motor voordat we eraan gaan sleutelen.” Volgens Leegwater heeft Vader heel veel waardevolle informatie naar boven getoverd: “Hij heeft ons ook geholpen aan een superadres waar we terecht kunnen, en nog meer te weten kunnen komen,” zo vertelt Leegwater in de video op Langedijkcentraal.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Langedijkcentraal

Kijk hier voor meer info over het Kenniscentrum Oud Nederlandse Vaartuigen