Kees Hellinga restaureert stoomsleepboot

BIDDINGHUIZEN – Kees Hellinga is een doorzetter. Sinds hij vorig jaar de stoomsleepboot Johannes kocht, heeft hij heel wat tegenslagen gekend. Maar samen met de vrijwilligers van het Mechanisch Erfgoed Centrum uit Dronten heeft hij de schouders er onder gezet. Tijdens de sleepbootdag in Biddinghuizen kon hij vorige week trots zijn nieuwe stoomketel presenteren.

Kees kocht vorig jaar een verwaarloosde sleepboot, dat wist hij. Gelukkig lag er wel een certificaat voor het belangrijkste onderdeel: de stoomketel. Het idee was simpel: een beetje sleutelen, schuren en verven en dan kon hij ermee gaan varen.

Het liep allemaal anders, want de ketel bleek zo lek te zijn als een mandje. En dus werd het een kostbare, tijdrovende en frustrerende exercitie voor de 23-jarige student uit Zeewolde.

Klein wereldje
Een identieke ketel bleek niet te vinden. Daarom nam Hellinga uiteindelijk genoegen met een klein stoomketeltje, die hij op de kop tikte in Engeland. De ketel heeft in Engeland dienst gedaan in een grote race-stoomsloep, de scheidsrechtersboot tijdens roeiwedstrijden. De eigenaar bouwt een lichtere ketel, die meer past bij zijn boot.

De eerste klappen
Het keteltje staat inmiddels aan boord van de Johannes. „Er moet nog wat aan gelast worden, het leidingwerk moet er nog tussen, de puntjes op de i”, lacht Kees, „En dan moeten we over een maand of misschien twee maanden kunnen varen.” De stoomfanaat is er blij mee: „Al kijken we natuurlijk vooral uit naar het moment dat hij echt vaart, dat de machine de eerste klappen maakt.”

Lees het gehele artikel op de bron: Drontenaar

Kijk hier voor meer info over het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten

RVEN
EOC