Kamper Kogge ontwaakt uit lange winterslaap

De Kamer Kogge, ook wel De Zwarte Dame, is nu pas ontwaakt uit haar winterslaap; vrijwilligers van de Koggewerf hebben maandagochtend het witte winterkleed en de bijbehorende houten constructie van het schip afgehaald.

Voor het komende seizoen staat er vooralsnog één tocht gepland; komende week vertrekt het schip naar de werf op Urk, volgende week wordt de kogge daar schoongemaakt en waar nodig aan de onderkant gerepareerd om daarna zo snel mogelijk weer in het water te worden gelegd. ,,Anders droogt het hout ook uit’’, weet vrijwilliger Harry Post.

Afgelastingen
De tocht naar Urk wordt waarschijnlijk de enige tocht die de kogge dit seizoen gaat maken, want alle andere nautische evenementen waar de kogge haar opwachting maakt zijn door corona afgelast. ,,Anders waren we nu al Wismar geweest, en in Terneuzen’’, zegt Harry Post. ,,Dan zouden we in juli weer in Kampen zijn geweest, maar in augustus waren we in Medemblik, daarna Sail Amsterdam en dan door naar Bremerhaven. Ergens in september zouden we terug zijn geweest.’’

De bezoeken aan nautische evenementen vormen een belangrijke bron van inkomsten, erkent voorzitter Arjen Hendriks van de Stichting Kamper Kogge. ,,Substantiële bedragen’’, zijn het die de kogge krijgt om haar middeleeuwse gezicht te laten zien bij bijvoorbeeld Sail Amsterdam.

Tegenvaller
Dat die inkomsten er niet zijn is een tegenvaller voor de stichting, maar problemen levert dat voorlopig nog niet op. ,,We hebben de afgelopen jaren fatsoenlijk boekgehouden’’, zegt Hendriks. ,,Natuurlijk, financieel gezien moet het niet te lang duren, maar voorlopig trekken we het nog wel zonder problemen. We hoeven geen beroep te doen op de gemeente.’’

Lees het gehele artikel met video op de bron: Stentor premium