Kampen trekt extra geld uit om de IJsselkogge naar de stad te halen

Het wrak van de IJsselkogge komt terug naar Kampen. Dat meldt de Stentor. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een voorstel om, bovenop de 500.000 euro die eerder al beloofd was, een miljoen euro uit te trekken voor de terugkeer van het wrak. Dat extra geld is nodig om het 600 jaar oude schip op ‘minimale wijze’ te kunnen exposeren. De komende maanden buigt Kampen zich over de vraag waar en hoe dat kan.

De kogge wordt op dit moment geconserveerd in Batavialand in Lelystad. Als alles volgens planning blijft verlopen, is het conserveringsproces eind 2024 klaar. Dan kan de IJsselkogge op transport terug naar vindplaats Kampen. Hoe het publiek de kogge dan kan bekijken, wordt de komende maanden verder onderzocht.

Ontwerpschets voor onderkomen IJsselkogge

Dat gebeurt op twee sporen. De gemeente Kampen onderzoekt de locaties en mogelijkheden voor het exposeren van de kogge op minimale wijze, de terugvaloptie. ‘Experiencearchitect’ Kranendonk onderzoekt de mogelijkheden voor een Hanze Experience met de IJsselkogge als middelpunt van een beleefmuseum, met daarnaast een show, beleefpark en rondvaartgracht. Geschatte kosten: 15 miljoen euro, waarvan 1,5 miljoen voor rekening van Kampen komt.

Welke locaties zijn in beeld?
Architectenbureau Cepezed uit Delft maakte in opdracht van de gemeente in augustus een eerste ontwerpschets en verkenning van een onderkomen voor de IJsselkogge. Het gaat om een standalone, waarbij het wrak in een expositieruimte tentoongesteld wordt. Cepezed onderzocht twee locaties: de Koggewerf en Schans Buitenwacht. Begin volgend jaar buigt de raad zich over de verder uitgewerkte plannen voor de locaties van de standalone en het Hanzepark. In juni volgend jaar moet de raad kiezen.

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor, na aanmelden