Jeroen de Wildt gaat op zijn HN 56 spartaans onder zeil

Nederland telt bijna 2,6 miljoen waterrecreanten en meer dan 500.000 vaartuigen. Zomertijd stapt wekelijks bij iemand aan boord, vandaag bij Jeroen de Wildt (47) uit Hoorn. Hij is reparateur van luxe jachten op een werf in Medemblik en eigenaar van een Hoornse schouw, de HN 56.

Op doordeweekse dagen werkt Jeroen de Wildt aan jachten in het duurdere segment. Als hij vrij heeft, brengt hij in de haven van Hoorn zijn tijd door op zijn platbodem zonder comfort. Het contrast is groot. Maar De Wildt vermaakt zich als liefhebber van water, boten en zeilen op beide fronten.

De Wildt was altijd al gecharmeerd van zogeheten schouwen. Platbodems die tussen 1900 en 1950 werden gebruikt voor de visserij op de Zuiderzee en later het IJsselmeer. „Ik hou van het robuuste uiterlijk van die schepen. Maar het was voor mij niet te betalen om zo’n vissersmanboot te kopen.”

Totdat hij een jaar of vijf geleden een tip kreeg. „In de wrakkenhoek in Monnickendam lag een schip dat wat voor mij zou kunnen zijn. Daar liggen boten half in een bos te vergaan, waarvan de eigenaar dood is of geen geld meer heeft voor het onderhoud. Daar lag ook mijn beoogde boot. Al 14 jaar. De planten groeiden eruit, er stond een meter water in en er dreven dooie vogels in. Echt een wrak. Wauw, dacht ik, ik moet proberen ’m voor weinig te kopen. Ik kwam erachter dat Ad van Hassel uit Marken de eigenaar was. ’Er zijn meer gegadigden, maar hij zegt tegen iedereen nee’, zeiden mensen waarschuwend tegen me. Ik ben bij ’m langs gegaan en heb ’m gezegd dat ik zijn boot graag wilde overnemen, maar dat ik geen geld had. Toen ik hem na twee weken terugbelde, deed hij me een aanbod dat bij mijn beperkte budget paste. Kennelijk had ik op het juiste moment bij hem aangeklopt.”

Met zijn vrouw Marinet en twee kinderen is De Wildt daarna aan de slag gegaan om het schip weer op te bouwen.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD voor abonnees

Of kijk hier voor de hele pagina in het AD

EOC
RVEN