Je kan weer veilig langs vuurtoren Lange Jaap, omgevingsverbod opgeheven

Maandenlang stonden er hekken, maar de Zeeweg bij vuurtoren de Lange Jaap is weer geopend. Afgelopen september werd er nog een drastisch besluit genomen om de omgeving af te zetten, door een controle die was uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Daaruit bleek dat er een grote kans was dat de vuurtoren zou gaan instoren door de slechte staat. Op verschillende plekken in de gietijzeren fundering zaten namelijk scheuren.

Afgelopen maanden werden er nieuwe onderzoeken en drone inspectievluchten uitgevoerd door onderzoeksbureau’s TNO en SEC, met het uiteindelijke advies dat de weg weer open mag voor het verkeer. De gemeente volgt dit advies op en verwijderde vanmiddag de wegblokkades.

Windkracht 9
Toch is de toren vooralsnog niet tegen alle weersomstandigheden bestand. Bij een storm van windkracht 9 of hoger is de omgeving niet meer veilig, en zullen de gemeente en Rijkswaterstaat snel in actie moeten komen. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat er dan wel meer gevaar is, en zal het gebied weer afgezet moeten worden.

Lees het gehele artikel op de bron: NH Nieuws