Nieuws

Ingebruikname botenoverhaal in De Goorn een historische gebeurtenis

FVEN
EOC

,,We brengen mensen weer bij elkaar, het voelt een beetje alsof de Berlijnse Muur neergaat.’’ Grote woorden voor een lokale bestuurder. Dat zeker. Het moment was er ook naar.

De nieuwe ingebruikname van de botenoverhaal in waterwijk De Burgthlanden in De Goorn markeert een nieuw begin. Na twee decennia soebatten over een volledig mislukt project is er dan toch eindelijk hoop. Een vorige overhaal had door een slechte constructie en vandalisme slechts een kort leven. Vanaf nu kunnen bootjesbezitters vanuit De Goorn via de overhaal rechtstreeks naar het buitenwater om een mooie vaartocht te maken op een zomerse dag.

De overhaal in 1914
De oprichting van veiling Avenhorn & Omstreken in 1914 maakte het toen noodzakelijk een betere vaarverbinding te maken vanuit de Ursemmerpolder naar polder Westerkogge. Tot dan moesten tuinders producten als kool, wortelen en bieten steeds van de ene naar de andere schuit sjouwen. Met een overhaal kon een schuit met touw over de weg naar de sloot aan de andere zijde worden getrokken. De Tuinbouw verzocht de gemeente de Drechterlandschenweg te mogen doorsnijden met een overhaal en een brug te plaatsen in de weg.

Impuls
De nieuwe vaarverbinding op dit strategische punt betekende ook een impuls voor vervoer van agrarische producten via spoorstation Scharwoude naar Amsterdam. De overhaal werd voor 5667 gulden gebouwd door J. Ooms uit Avenhorn. Lier, rails, lorrie en staaldraad werden gegund aan W. Klaver uit Rustenburg voor 1750 gulden. Voor de aanleg was grond nodig van J. Groot, die gaf dat weg in ruil voor een nieuw hek. De nieuwe aanwinst werd op 21 juni 1917 met feestelijk vertoon geopend.

Per jaar werden zeshonderd schuiten overgehaald. Afhankelijk van het gewicht van een beladen schuit werden tarieven berekend van twee gulden tot vijftig cent. Bediening en onderhoud waren in handen van smederij Jan Floris. Medewerker Hinke woonde naast de overhaal en draafde regelmatig op voor de bediening.

Hoog water
Omdat de polder Ursem te maken kreeg met hoog water, ook door de bouw van de Afsluitdijk, dacht de Tuinbouw al rap na over een sluis. Die zou ook overtollig water uit Ursem naar de Westerkogge kunnen uitslaan.

Lees ook het artikel in NHNieuws, met video