In Hoorn vaart over 10 jaar een Fluitschip

In Hoorn willen Liesbeth en Edwin ter Velde binnen 10 jaar een varend Fluitschip van plastic bouwen. Het doel van hun stichting Clean 2 Anywhere’ is een replica van een zeventiende-eeuws fluitschip te bouwen, dat vijftig meter lang is en 350.000 kilo weegt. Daarvoor is een heleboel afval nodig. Eerstg doen ze de komende jaren onderzoek naar hoe ze het plastic afval kunnen omzetten in een materiaal dat stevig genoeg is om als basis te dienen voor zo’n groot schip.

“We willen laten zien dat we afval omzetten in een grondstof”, vertelt Liesbeth ter Velde. Eerder deden ze dat door een voertuig te bouwen waarmee ze naar Antarctica reden. Nu dat project achter de rug is, zijn ze in Noord-Holland begonnen met een nieuw, “knotsgek” project.

De bouw van het fluitschip zal over vier jaar pas echt van start gaan. Het schip wordt zo gebouwd dat het aan alle scheepsnormen voldoet en er wereldwijd mee kan worden gevaren. Edwin: “Over tien jaar willen we zelf uitvaren en gaan we op reis richting Batavia”. 

Stadsjutters verzamelen plastic
Dat krijgen ze bij Clean 2 Anywhere van bedrijven, maar ook van zogenoemde ‘stadsjutters’. Mia van Iersel is een van hen. Zij verzamelt het plastic dat zij en haar vriendinnen van de watersport overhouden van de dagelijkse boodschappen. Al die plastic verpakkingen knipt, wast en droogt ze vervolgens. Dit bruikbare plastic levert ze vervolgens weer in bij Clean 2 Anywhere.

Ook de medewerkers van de Watertaxi in Hoorn helpen daarbij. Zij varen geregeld rondjes om plastic afval uit het water op te pikken. “Gewoon omdat we erin geloven dat het helpt als iedereen een beetje opruimt”, vertelt Bram Nijenhuis van de Watertaxi.

Bekijk hieronder een gesprek met Edwin ter Velde