In de conservatieve scheepvaart is dit duurzame zonneschip een unicum

Susan Janssen en Jorrit Jouwsma bouwden een energieneutraal schip dat nu een luxe vergaderlocatie is. Het brengt hen op plaats 94 in de Duurzame 100 van dagblad Trouw.

Als de motorschuit De Vooruitgang van wal steekt in het Friese Akkrum gaan niet alleen de trossen los maar ook de stekker. In de donkere tijd van het jaar, tenminste, want dan leveren de 22 zonnepanelen op het vergaderschip niet voldoende energie voor de elektromotor van de boot en alle apparaten aan boord. “Als het twee weken slecht weer is, moeten we een beetje aan de wal hangen”, zegt de boomlange schipper Jorrit Jouwsma.

De Vooruitgang heette niet altijd zo. Toen het schip in 1898 van stapel liep in Amsterdam werd het Gebroeders gedoopt. Het voer decennialang met vracht door de Zaanstreek, totdat eigenaar Wessanen het van de hand deed. Naar verluidt deed het daarna dienst als woonboot, maar toen Jorrit Jouwsma het schip voor het eerst zag, in 2018, lag het op de NDSM-werf (nu een culturele broedplaats in Amsterdam), weg te rotten als een vis op het droge. Jouwsma, die al vaart sinds hij kan staan, was verkocht. “Ik zag de lijn van het schip en ik was verliefd. Dit is een heel mooi exemplaar, met een heel economische romp.”

Alles is doordacht
De verbouwing duurde tot najaar 2019, vertelt Susan Janssen terwijl ze koffie serveert aan de ovalen vergadertafel in het vooronder van het schip. Er is niets aan het toeval overgelaten: de koffie, de mok, het servetje, het hout van het tafelblad en de opbergkastjes die tegen de wand van het schip zijn getimmerd – alles is doordacht en beoordeeld op herkomst en milieubelasting. “Om goed te vergaderen heb je goede koffie nodig”, lacht Janssen. Maar dan wel verantwoorde koffie: biologisch, 100 procent fair trade en met compensatie van de CO2-uitstoot.

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw