Imposante plannen voor het Marinemuseum, maar de kans erop wordt steeds kleiner

Twee jaar geleden werd een imposant plan bekendgemaakt voor vernieuwing van het Marinemuseum in Den Helder. Sindsdien is het stil en brak een pandemie uit. Komt het er ooit nog van? ,,De wereld is veranderd”, zegt museumdirecteur Kees Boelema Robertus.

,,De ambitie om het museum te vernieuwen staat nog overeind”, vertelt Boelema. ,,Maar door alles wat er de afgelopen jaren gebeurd is, heerst er nu wel een andere dynamiek. De wensen die binnen het museum leven, proberen we op een kleinschaliger manier vorm te geven. In afwachting van wat er van de oorspronkelijke plannen uit gaat komen.”

De discussie over dit deel van Willemsoord is plots actueel nu er gezaagd wordt aan de poten onder het camperterrein. De discussie werd aangezwengeld door Zeestad-directeur Vreugdenhil. Waarop de wethouders Michiel Wouters en Kees Visser er op wezen dat de camperplaats tijdelijk is in afwachting van de vernieuwingsplannen op Willemsoord.

De in mei 2019 gepresenteerde miljoenenplannen logen er niet om. Volgens de gemeente, het KIM en de stichting Defensiemusea moest het noordelijk deel van Willemsoord compleet op de schop. Burgemeester Koen Schuiling was er nog bij, de officiersopleiding had een andere commandant en niet de directeur van het Marinemuseum zat achter de tafel, maar diens baas Paul van Vlijmen van de landelijke Defensiemusea.

Museumdirecteur Boelema zegt: ,,We moeten reëel zijn. Het gaat om tientallen miljoenen en daar wordt over besloten in Den Haag. Met een pandemie en een kabinetsformatie plus de problemen waar Defensie mee worstelt, denk ik dat er niet veel aandacht is voor ons museumplan. Daarbij verwacht ik dat Kamerleden gaan zeggen: gebeurt er eigenlijk ook iets aan het Marechausseemuseum in Buren of het Mariniersmuseum in Rotterdam?”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees