‘Ik voel me geen eigenaar, maar erfgoedbeheerder’

Oud-politiewoordvoerder Huub Veeneman gooide drie jaar geleden het roer om. Hij begon voor zichzelf, ging naar de Zeevaartschool in Enkhuizen en verruilde zijn huis in Kralingen voor de Noordzeekotter RO.27 in de Oude Haven van Rotterdam.

Ik had al een zeilschip. En naast de zeiltrips viste ik ‘plastic soep’ uit de Noordzee’, vertelt Veeneman. ‘Met een paar mensen lagen we een keer in de Veerhaven in Rotterdam. Zo’n prachtige en authentieke plek. Toen bedacht ik hoe fantastisch het zou zijn om op een schip te wonen. Alsof je in een vrijstaand huis woont, in alle rust, maar midden in de stad én op het water. Dát wil ik, dacht ik toen. Wonen op een schip, meer afhankelijk zijn van de seizoenen.

Als het sneeuwt ga je glibberend over het dek en als de zon schijnt, zet je de deuren open en je bent meteen buiten. Natuurlijk is dat een romantisch beeld. Maar ik moet eerlijk zeggen, nu ik er daadwerkelijk op woon, blijkt dat beeld best realistisch.’

Meteen verkocht
RO.27 werd in 1957 gebouwd bij De Haas in Maassluis. Ze werd begin jaren ‘90 aan de visserij onttrokken en omgebouwd tot woonschip. Zo’n vier jaar geleden zag Veeneman haar te koop staan. ‘In eerste instantie reageerde ik niet op de advertentie’, vertelt hij.

Lees het gehele artikel van Sanne van der Most in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees