’Ik bemiddel, sluit compromissen en bewaar de lieve vrede’, zegt Pierre Talloen van Museumhaven

Sommigen zien hem als de burgemeester van de Oude Rijkswerf, anderen noemen hem de veldwachter van Willemsoord. Het zijn aardig bedoelde omschrijvingen van Pierre Talloen, bestuurslid van de Stichting Museumhaven Den Helder. Zelf ziet hij zich het liefst als het oliemannetje van de historische haven van de stad.
Dagelijks loopt hij, tegenwoordig met wandelstok als trouwe bondgenoot, zijn rondje langs de historische schepen in de haven. Hij lijkt werkelijk iedereen te kennen en ook met iedereen welwillend een praatje te maken. „Ik ben katholiek opgevoed. Ik zwaai met het wijwatervat alsof het mijn tweede natuur is. Ik bemiddel, sluit compromissen en bewaar de lieve vrede.”

Politie
Dat is weleens anders geweest. Ooit werd hij door de politie afgevoerd toen hij zich, gewapend met een betonschaar, toegang verschafte tot zijn geliefde haven. Dat gebeurde nadat projectontwikkelaar Dirk Lips Willemsoord afsloot ten behoeve van Cape Den Helder. „Die wilde van de historische haven een soort Efteling maken”, vertelt de bebaarde bestuurder. „Nou, dat was mijn eer te na natuurlijk. Met mijn handen geboeid en met mijn kop in de krant heb ik mijn mening duidelijk gemaakt. De eigenaren van historische schepen konden niet eens meer bij hun eigen schip komen.” Uiteindelijk delfde Lips het onderspit.

Talloen vertelt zijn verhaal in de volle mess van Lichtschip Texel. Instemmend knikken de vele aanwezige vrijwilligers en ook havenmeester Dirk Bruin. Ze kennen de geschiedenis en het soms opstandige karakter van Talloen. „Dit is nou de echte museumhaven”, vervolgt hij, glimmend van trots. „Deze mensen zijn het ware goud van de stad. Zij maken een museumhaven mogelijk.”

Lees het uitgebreide artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees