Nieuws

IJsselkogge van Kampen krijgt een zusje

FVEN
EOC

De IJsselkogge van Kampen krijgt een zusje. Eind dit jaar wordt bij Batavialand in Lelystad de kiel gelegd voor het schip, dat een exacte replica wordt van de kogge die in 2016 bij Kampen uit de IJssel werd gehaald. In schaal 1 op 10, wat betekent dat het model zo’n 2,6 meter lang en een meter hoog zal worden.

Eerst moet de Zeven Provinciën nog even afgemaakt worden, maar als die klaar is storten de circa twintig vrijwillige modelbouwers van Batavialand zich op de kogge. Al spreekt bouwmeester Ted Janssens (68) liever van ‘een kogge-achtige’. Want aan de hand van een set tekeningen die hij inmiddels uit de computer heeft laten spugen legt hij uit dat er iets bijzonders aan de hand is met dit schip. „Een normale kogge, zoals de Kamper kogge die nu vaart, is amandelvormig. Deze IJsselkogge heeft een recht tussenstuk. Misschien om meer lading te kunnen meenemen, wie zal het zeggen.”

Enorme belangstelling
Er bestaat enorm veel belangstelling voor de IJsselkogge, heeft Janssens gemerkt. Dat is dan ook precies de reden dat hij in Lelystad wordt nagebouwd, op een steenworp afstand van de plek waar de echte nu wordt geconserveerd. „Mensen willen die kogge graag zien, maar dat gaat niet. Het conserveringsproces vindt plaats in een geconditioneerde ruimte, duurt zes jaar en mag absoluut niet verstoord worden”, legt Janssens uit.

Karveel
Om al die jaren toch iets te kunnen laten zien aan nieuwsgierige bezoekers wordt nu de replica gebouwd. „Dan kunnen we in ieder geval laten zien hoe zo’n kogge in elkaar zit en hoe hij werd gebouwd”, zegt Janssens. Daarbij gaan hij en zijn team ver. „Wij bouwen hem volgens precies dezelfde methodes als het oorspronkelijke schip. Dat was karveel gebouwd, dat wil zeggen de scheepshuid eerst en daarna de spanten pas. Inderdaad, dat is een behoorlijke uitdaging want de huidplanken moeten in twee richtingen gebogen worden en ook nog eens schuin op elkaar gezet. Daarna worden ze genaaid, met spijkers.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor