Nieuws

Ierse studente botenbouw op ontdekkingsreis in Baskenland

EOC
FVEN

Orlagh Thompson heeft de afgelopen drie jaar doorgebracht op de Lance Lee International Boat Building School in Albaola, onderdeel van de Basque Maritime Heritage Association in Pasaia, een historische vissersgemeenschap en commerciële haven. De historische boten die in Albaola worden gebouwd, komen meestal uit de Baskische regio, maar Orlagh vroeg haar leraren om haar toe te staan de Noord-Ierse boot te bouwen als haar afstudeerproject.

Orlagh, die Spaans en Italiaans studeerde aan University College Cork, is al sinds haar jeugd betrokken bij boten en zeilen. Ze groeide op in Portaferry en Castle Ward, en bracht gelukkige middagen door met vissen met haar vader David Thompson, een fervent zeiler, en in dingies en toppers bij de Strangford Sailing Club.

“Ik heb enige tijd vrijwilligerswerk gedaan in het maritiem museum en de botenbouwschool in Albaola”, herinnert ze zich. “Toen realiseerde ik me dat ik echt van timmeren en werken met hout hield.” De leerplaatsen voor botenbouw bij Albaola worden elk jaar aangeboden aan zes leerlingen en potentiële kandidaten worden uitgenodigd om een paar weken op de school door te brengen om te zien of dit de juiste plek voor hen is.

“De leerstijl is niet conventioneel”, legt Orlagh (28) uit. “Het idee is dat je leert door het te doen en dat je met zelfmotivatie komt en zoveel mogelijk dingen zelf probeert op te lossen voordat je om de begeleiding van een instructeur vraagt.”

De cursus is gratis, maar deelnemers moeten wel een aanbetaling doen die wordt terugbetaald als ze de drie jaar volbrengen. Ook doen studenten elke zes weken een ‘wachtweek’ waarbij ze een week voor Albaola werken, schoonmaken, schilderen en bootonderhoud doen. Orlagh financierde haar verblijf in Baskenland met steun van haar ouders en door een bijkomend inkomen te verdienen door als lerares Engels te werken.

“Ik begon bij Albaola met heel weinig kennis over timmerwerk en heel weinig praktische vaardigheden”, legt ze uit. “Het is een steile leercurve geweest, ik heb geleerd om handgereedschap, elektrisch gereedschap en cirkelzagen te gebruiken, en ook enorme machines zoals de cirkelzaag, tafelzaag, draaibank en schrijnwerker. “Ik leer niet alleen hoe je traditionele boten moet bouwen, ik heb ook geleerd om naar problemen te kijken en een manier te vinden om ze op te lossen. Dat is waar botenbouw echt om draait.”

Albaola heeft Orlagh een verscheidenheid aan verschillende ervaringen gegeven. Studenten komen van over de hele wereld en zijn betrokken bij een project om een replica te bouwen van het 16e-eeuwse walvisvaarderschip, de San Juan, het enige schip ter wereld dat door Unesco wordt gesponsord voor de restauratie. Tijdens haar tijd in Baskenland is Orlagh betrokken geweest bij een aantal gebouwde boten, waaronder een rivierboot met platte bodem, het maken van masten en roeispanen voor een 18e-eeuwse Patatxe (een schip met twee masten), en een 18 meter lange Txalupa (vissersvaartuig).

Lees het gehele artikel op de bron: Belfast Telegraph