HZ 92 zwevend op botterwerf

Afgelopen weekend liep een hellingkar met daarop de botter HZ92 naast de rail. De botter liep daarbij schade op aan de kielbalk. In principe was de Stichting Huizer Botters klaar met het winteronderhoud van de HZ92, maar terug in het water bleek ze op het deken toch iets teveel te lekken, een kleine reparatie en breeuwen zou voldoende moeten zijn dit op te lossen.

Omdat de eerste hellingkar bezet was werd tweede kar gebruikt. Wat precies de oorzaak is is nog niet bekend, maar bij het omhooghalen liep de kar uit de rails, waardoor deze met botter en al half in het water lag en niet meer voor- of achteruit kon.

Er werd een enorme kraan werd uit Amsterdam geregeld plus een service wagen vanuit omgeving Utrecht (voor hijsbanden die sterk genoeg waren). Een paar uur later was alles geïnstalleerd voor de hijsklus.

Eerst is de kar met botter weer in de rails gezet. Daarna kon de HZ 92 weer hoger op de helling gelierd worden. Vervolgens heeft de kraan de botter opgetild, en zwaaiend over de werf op een geïmproviseerd bed voor het havenkantoor geplaatst.

Direct al werd er schade geconstateerd aan de kielbalk, deze is deels gebroken. Gelukkig kunnen de vrijwilligers van de Huizer Botters de schade voorlopig repareren zodat er in het aankomend seizoen veilig mee gevaren kan worden.