Nieuws

Hulpvloot Watersnood 1953 geëerd en herdacht

FVEN
EOC

MIDDELHARNIS – Karel Koenen en Anton van de Geijn ontvingen de eerste erepredicaten, vlaggen en informatiedoeken op de Menheerse werf. Hun schepen, de peilboot Luctor et Emergo en de Dockyard IV, waren er ook. De schepen behoorden tot de Hulpvloot, die na de Watersnoodramp van 1953 in actie kwam om te redden en te helpen in het rampgebied. Om die hulp te eren, te herdenken en in de herinnering te bewaren vond de overhandiging zaterdag plaats. Het was een van de onderdelen van het project Hulpvloot Watersnood 1953.

Behalve de erepredicaten, vlaggen en informatiedoeken voor de schippers, ging een tentoonstelling over de Hulpvloot van start. De tentoonstelling is eerst te zien op de Menheerse werf, maar gaat daarna rondreizen over het eiland, om uiteindelijk te finishen in het Streekmuseum. Ook is er een register met informatie, foto’s en verhalen over de schepen van de Hulpvloot in boekvorm en op internet. Het boek geeft de gegevens weer die tot nu toe zijn verzameld. Het digitale register is dynamisch en gaat ook informatie, foto’s en verhalen bevatten die later nog binnen komen.

Onderbelicht
De Hulpvloot was tot nu toe een onderbelicht fenomeen. Van een overzicht, zoals The Association of Dunkirk Little Ships heeft samengesteld van de schepen die de evacuatie vanuit Duinkerken in 1940 uitvoerden, was nog geen sprake. De Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland bracht daar de afgelopen jaren verandering in. Dit in samenwerking met onder andere het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en ondersteuning van de provincie Zuid-Holland, de Samenwerkende Maritieme Fondsen en een aantal sponsors. Hulpvloot Watersnood 1953 is een project van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, dat als thema ‘leven en overleven met water’ heeft.

Lees het gehele uitgebreide artikel op de bron: Eilandernieuws