Nieuws

Houten skelet van De Delft ligt nog op de kade aan Schiehaven

EOC
FVEN

Inmiddels ligt het houten skelet van de VOC-replica De Delft twee jaar na het faillissement van de betrokken Stichting De Delft nog steeds op de voormalige scheepswerf De Delft aan de Schiehaven. Een droevige aanblik en een gemiste kans van een historisch zeilschip met een verhaal dat nooit kon worden afgebouwd. Na het faillissement werden delen van het schip geveild. Een Groningse ondernemer kocht daar het houten skelet. Hij wilde het demonteren, verplaatsen en vervoeren naar Scheemda in Groningen. In een oude strokartonfabriek wilde hij het herbouwen.

De opdracht voor de bouw van het oorspronkelijke linieschip Delft werd op 27 mei 1782 verstrekt door het Admiraliteitscollege van de Maze aan de werf De Hoog & de Wit te Delfshaven naar een ontwerp van de Rotterdamse scheepsbouwer Pieter van Zwijndregt. Het schip werd op 16 mei 1783 te water gelaten in Delfshaven. In 1797 zonk het schip na te zijn ingezet in de slag bij Kamperduin 20 zeemijlen voor de kust bij Scheveningen.

In 2001 startte in Delfshaven een ambitieus project om VOC-schip De Delft weer nieuw leven te geven in een te bouwen replica van dit schip. In het Lloydkwartier startte aan de kade van de Schiehaven het project op de Scheepswerf De Delft en werkten vrijwilligers naast leerlingen van het Albeda College en deelnemers aan een re-integratieproject Werkstad aan de herbouw van het linieschip ‘Delft’. De werf was een toeristische attractie en kon bezocht worden om de ambachtelijke vorderingen met betrekking tot de bouw van het schip te aanschouwen. Ook kon er een een drankje of maaltijd worden gebruikt of een feestje worden gehouden in een bijbehorend restaurant. Dat leverde ook weer opbrengsten op voor de restauratie.

Lees het gehele artikel op de bron: Barendrechts Dagblad