Houten kotter gezonken in Den Helder

Er is gasolie vrijgekomen na het zinken van de Deense kotter RI85 in de Industriehaven van Den Helder. ,,Door het plaatsen van ‘oliebooms’ is voorkomen dat de brandstof rietkragen kon bereiken”, meldt het waterschap.

De houten kotter zonk vorige week plotseling langs de kade van de haven die onder beheer staat van Port of Den Helder. Een passant sloeg alarm en via de politie werd het havenbedrijf ingeschakeld. ,,De havenmeester nam poolshoogte en omdat het om binnenwater gaat is direct het hoogheemraadschap ingeschakeld”, vertelt woordvoerder Aukje Rypma van het waterschap.

Antennemast
Omdat er brandstof op het wateroppervlak dreef zijn drijvende armen – oliebooms – geplaatst waardoor de gasolie binnen de perken bleek. Van het vaartuig, dat bekend staat als RI85 Ellie Kristina, staken op dat moment alleen nog de top van de mast en de antennemast op de stuurhut boven water uit.

Zaterdagavond is het scheepje door een kraan boven water getild en naar een bergplaats gebracht. Het is zeldzaam dat een vaartuig van de omvang van een kotter zinkt in de haven. Het is een eikenhouten schip dus is het goed mogelijk dat er een gat of scheur in de romp zat.

Betoncentrale
De in 1959 in Denemarken gebouwd kotter was geen onbekend gezicht in Den Helder. Het vaartuig lag enige tijd geleden bij de scheepswerf van Damen aan de Binnenhaven en is later verplaatst naar de Industriehaven aan de kade bij de betoncentrale. Het scheepje is ooit in gebruik geweest als viskotter, maar beschikt niet meer over visrechten. De RI85 stond alweer enige tijd te koop via de Elburger Scheepsbemiddeling.

De eigenaar wacht een forse rekening voor het zinken, de watervervuiling en het lichten van het vaartuig. Aukje Rypma: ,,Maandag gaan we in kaart brengen hoe het gesteld is met de waterkwaliteit en andere schade. De rekening van al onze activiteiten gaat naar de eigenaar.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees