Hoorn krijgt werf voor historische schepen van afvalplastic

De Zaanse poolreizigers Edwin en Liesbeth ter Velde beginnen in Hoorn een innovatieve scheepswerf om schepen te bouwen uit plastic. Stip op de horizon is het maken van een heus Fluitschip.

Dit project is een gevolg op hun Clean2Antarctica-project, waarbij ze op de Zuidpool 650 km aflegden met hun van gerecycled plastic gebouwde Solar Voyager. Nu willen ze hun project voortzetten met een ‘experience center’ in Hoorn. “Een betere naam hebben we nog niet. We willen vooral mensen inspireren” zegt Liesbeth ter Velde maandagavond in het Scheepvaartmuseum.

In de baai bij durfsportcentrum Volt willen zij drijvende paviljoens leggen, waarbij ze hun Solar Voyager exposeren en het verhaal van hun missie vertellen. Vanuit Hoorn willen ze met basis-scholieren uit de regio gaan ‘jutten’ om plastic te verzamelen. Dat wordt vermalen en gebruikt voor het maken van planken en andere onderdelen van bootjes. “We willen stapje voor stapje beginnen. Eerst komt er een zeventiende eeuw werkbootje van een meter of zes, dan een speeljacht en een spiegeljacht.”

“De techniek van voor het maken van planken bestaat, alleen willen wij ook een kielbalk bouwen waarmee we de basis gaan leggen voor een VOC-fluitschip”zegt Ter Velde. De Hoornse reder Pieter Jansz Liorne wordt beschouwd als de ontwerper van het fluitschip, dat lange tijd hét vrachtschip van de VOC was.

Bij de scheepswerf komt ook een touwslagerij voor de productie van plastic. Hiermee kunnen bezoekers van hun eigen afval touw maken.

Kijk hier voor Clean2Antarctica

EOC
RVEN