Honderden oude boten gedumpt: Hiswa-Recron wil databank voor plezierjachten

Nederland waterland heeft een schaduwkant. Steeds vaker worden boten gedumpt in hoekjes van jachthavens of kanalen. Een zorgwekkende trend waarvoor Hiswa-Recron, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, waarschuwt en aandacht vraagt in Den Haag.

Directeur Geert Dijks pleit voor invoering van een centraal meldpunt voor booteigenaren, een databank met gegevens als merk, type, bouwjaar en kentekennummer, zoals ook bestaat voor auto’s.

Dit voorstel is niet nieuw, maar heeft eerder al veel weerstand gekregen omdat botenbezitters bang zijn voor een belasting op schepen. Een databank zou belastingheffing mogelijk maken.

Kerkhof met 75.000 boten
Nu is het nog zo dat wie een verlaten boot vindt, deze mag houden maar ook voor de kosten opdraait. En meestal draait de samenleving op voor berging en saneringskosten. Ontoelaatbaar, vindt Dijks. Nederland telt circa 260.000 plezierboten met een kajuit. Jaarlijks worden honderden boten gedumpt. Binnen 15 jaar groeit het aantal verlaten boten naar 75.000 stuks, verwacht Hiswa-Recron.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN