Hollands Welvaren zoekt schepen voor tocht naar Delfshaven

Op zaterdag 18 juli organiseert de provincie Zuid-Holland, samen met Leiden400, Delfshaven 400 en de Stichting Verborgen stad, een historische vaartocht ‘Hollands Welvaren’ van Leiden naar Delfshaven. Een vaartocht waarbij historische schepen en de geschiedenis van de Vliet en de Schie centraal staan. Met de vaartocht wordt gevierd dat het dit jaar 400 jaar geleden is dat de Mayflower naar Amerika voer, met aan boord de Pilgrims. Zij worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten. 

Met hopelijk zo’n 20 historische schepen of meer zal deze dag in het licht staan van het belang van de trekvaart, de historische scheepvaart en de reis die de Pilgrims 400 jaar geleden over deze vaarwegen maakte.

Op de 17e zal er in de avond worden verzameld op een centrale plek in Leiden Zuid. Op de 18e start de vaartocht om 10 uur richting het zuiden. Tijdens de vaartocht zijn er 2 korte stops (in Leidschendam en Delft). Verwachte aankomsttijd om 16 uur in Delfshaven. Het is dan tevens het openingsweekend van de pilgrimweken in Delfshaven.

Zijn er eigenaren van historische schepen die op die dag mee willen varen? Er is een brandstofvergoeding en ook de ligplaatskosten zijn geregeld. Een ‘Hollands Welvaren’ vlag en eten en drinken worden verzorgd.

Voor meer informatie en aanmelden: Anne Marie van Brecht van de Provincie Zuid-Holland Amj.van.brecht@pzh.nl
Bij aanmelden graag met gegevens over het soort schip en de afmetingen.

Afbeelding: Gezicht op de Zuidwal met twee trekschuiten voor hotel Belleveue. Geheel rechts is een derde trekschuit te zien.
Chromolithografie Christiaan Bos, circa 1860 (Archief Delft). 

RVEN
EOC