Historische zeilvloot bedreigd door Corona crisis

De maatregelen die de regering heeft uitgevaardigd tegen de verspreiding van Covid-19 raakt de historische passagiersvaart hard. De meeste schepen van de vloot van 350 charterschepen kunnen niet voldoen aan de anderhalve meter eis. Daarvoor is de ruimte op de schepen te beperkt, of moet het zeilen met meerdere personen samen gebeuren. De beperking lijkt nu in ieder geval tot 1 september door te gaan, waardoor zo’n 90 % van de omzet van deze hele branche wegvalt.

Doordat de inkomsten wegvallen worden de vaste lasten een groot probleem. Door tekort aan geld kan onderhoud niet meer goed worden uitgevoerd en bestaat er de kans dat schepen hun certificaat verliezen. En daarna alleen als ‘nieuw schip’ weer in de vaart kunnen worden gebracht. Hierdoor dreigt een aantal historische schepen te verdwijnen.  „Als de schipper failliet gaat, dan gaat het schip mee. En wat eenmaal weg is komt niet meer terug.”

Wil je meer lezen over de bedreigingen én de kansen in de chartervaart, kijk dan in de Zeepost, voor al het nieuws voor en over de chartervaart.