Historische veerpont in Bronkhorst te koop

Toe aan een nieuw avontuur in 2019? Het veerpontje (bouwjaar 1934) tussen Bronkhorst en Brummen staat in de etalage. Eigenaar Dirk Wijers (66) houdt het na 42 jaar voor gezien, maar de zoektocht naar een koper wil nog niet vlotten.

Hoe idyllisch wil je het hebben. Eigenaar zijn van een historisch pontje op de IJssel. Dagelijks heen en weer tussen het monumentale stadje Bronkhorst en Brummen. Wonen in het naastgelegen boerderijtje.

Geen opvolger
Het kan binnenkort. Huidige veerbaas Dirk Wijers is na 42 jaar uitgevaren en gaat met pensioen. Hij vindt het welletjes geweest, maar het ontbreekt aan opvolging. ,,Mijn dochters willen het niet overnemen, dus staat het pontje nu te koop”, motiveert Wijers, die zelf in het naastgelegen boerderijtje woont, zijn besluit.

76.600 kilometer op en neer
Het overtochtje van nog geen honderd meter kan de veerbaas wel dromen. Heen en weer, gemiddeld honderd keer per dag. De helft van de tijd staat hij zelf aan het roer, wat na 42 jaar neerkomt op 75.600 kilometer.

Ter vergelijking: dat is vijf keer op en neer naar Beijing. Zelf blijft Wijers er nuchter onder. ,,Eerst moet nog een nieuwe koper worden gevonden. Diegene mag het eerst een half jaartje proberen. Een proeftijd. Dus voordat het zover is…”

Verplichtingen
Wie het pontje koopt krijgt het veerrecht (recht van overtocht) en een extra schipper die nu in dienst is. Verplichtingen zijn er ook. Zo moet het veer iedere dag varen, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar.

De grote vraag is: wat moet het kosten? ,,Voor alleen het pontje moet je denken aan 200.000 tot 300.000 euro”, schat Wijers. ,,Maar daar heb ik nog niet goed over nagedacht. Laat er eerst maar een concrete koper komen.”

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor

RVEN
EOC