Nieuws

Historische vaartocht van Rotterdam naar Sète

Op zondag 14 juli presenteren vier historische bedrijfsvaartuigen in de museumhaven van het Maritiem Museum een vaartocht naar het Zuid-Franse havenstadje Sète. Het gaat om de sleepboten ‘Brittania’ en ‘Alberdina’, de Hasselteraak ‘Gerrigje’ en de luxe motor ‘Niets zonder Gods zegen’. Zij nemen die dag hun officiële vrachtbrieven in ontvangst. In Frankrijk zijn de schepen te gast bij Escale a Sète, een groot maritiem festival met honderden Tall Ships en historische schepen dat plaatsvindt van 7-13 april 2020.

Met deze reis willen de deelnemers niet alleen de historische waarde van het bedrijfsvaartuig vieren, maar ook die van het dichte netwerk van de eeuwenoude kanalen dat Frankrijk en Europa tot op de dag van vandaag nog altijd verbindt. Om de afstand van bijna 1500 kilometer -met meer dan 200 sluizen- op tijd te kunnen volbrengen vertrekt het konvooi al begin oktober om in Sète te overwinteren.

Het konvooi neemt onder andere tulpenbollen, gedroogde mestkorrels, Rotterdams bier, hagelslag en pepernoten mee om de feestelijkheden in Sète een Nederlands tintje geven. De tulpenbollen worden bij aankomst samen met de mest direct geplant, zodat ze in april tot bloei zullen komen in het daarvoor geplande ‘Hollandse Dorp’.

Ook de beroemde orgelboot van Reinier Sijpkens, de enige watermuzikant ter wereld, gaat mee in de laadruimen. De vrachtbrieven worden op de zondagmiddag om 14:30 officieel ondertekend in opdracht van Medlink Ports, de haven van Sète en de Voies Navigables de France (VNF, de Franse autoriteit waterwegen) die het konvooi tot ambassadeurs van de Franse Kanalen hebben benoemd.

Kijk hier op het Maritiem Museum voor meer info

Of kijk op de Facebook site van het konvooi