Historische schooltjalk ‘Ortelius’ raakt niet verkocht, bieden nu vanaf 1€

AG VESPA, het gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen probeert sinds een jaar een uniek stukje Antwerpse geschiedenis te verkopen. Een tjalk met een rijke historiek. Met zijn 5 meter breedte en 22 meter lengte is de ‘Ortelius’ vernoemd naar Antwerps cartograaf Abraham Ortelius. AG VESPA verkoopt het schip via biedingen onder gesloten omslag. De eerste startprijs in februari 2019 was vastgelegd op 15000,00 Euro, helaas kwam er geen bod op het schip tot nu.

Van vrachtschip naar schooltjalk
Het verhaal van de tjalk begint in 1898 toen ze werd gebouwd als vrachtschip. Een halve eeuw later, in 1945, werd het schip samen met de tjalk ‘De Gerlache’ aangekocht door toenmalig Antwerps burgemeester, Lode Craeybeckx en geschonken aan de stad. Daarna kreeg het schip een herbestemming en werd het omgedoopt tot schooltjalk. Dankzij dit unieke karakter en de herbestemming die het kreeg, werd het schip beschermd als varend erfgoed.

De ‘Ortelius’ moest schoolgaande jeugd warm maken voor de watersport en voer korte rondvaarten op de Schelde alsook langere uitstapjes naar Nederland. Passagiers konden dan aan boord van de tjalk blijven overnachten. De tjalk werd in 2005 uit de vaart genomen en heeft momenteel zijn thuishaven op de Droogdokkensite, waar het op een koper wacht voor een grondige renovatie. Het schip verkeert momenteel in een deplorabele staat.

‘De Gerlache’ blijft
‘De Gerlache’ zal opnieuw actief ingezet worden bij nautische evenementen en kleine havenrondvaarten. Voor ‘De Gerlache’ – in beheer van het MAS | Museum aan de Stroom wordt momenteel een beheersprogramma uitgewerkt samen met Onroerend erfgoed om het schip opnieuw varend te maken. Schepen Fons Duchateau hoopt dat de ‘Ortelius’ na renovatie nog steeds een stukje varend erfgoed kan blijven.

Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen onder gesloten omslag een bod uitbrengen, mits ook een duidelijk projectvoorstel wordt ingeleverd.

De biedingen sloten eigenlijk af op vrijdag 26 april 2019, maar omdat er geen koper is gevonden tot vandaag, is het startbod nu aangepast naar 1,00€

Meer informatie over de verkoop van de Ortelius vind je hier
Afsluit biedingen is nu op vrijdag 13 maart 2020 om 11u00

RVEN
EOC