Nieuws

Historische schip: Coos (78) bouwde in drie jaar een écht Vikingschip

FVEN
EOC

Het duurde drie jaar, maar Coos van den Hoek (78) en dertig andere Wijkse vrijwilligers hebben het voor elkaar; het Vikingschip dat ze wilden maken, is bíjna klaar. Het schip is 14,5 meter lang en 3,5 meter breed. Alleen de puntjes worden nog op de i gezet, en dan mag het historische schip het water in.

De initiatiefnemer die dit schip wilde gaan bouwen is Wijkenaar Coos van den Hoek (78). Na zijn pensionering op zijn 57ste wilde hij graag wat omhanden hebben. Voor een lokaal evenement maakte hij Vikingschepen na van triplex, die daarna in het vuur belandden. Die waren niet meer nodig. Maar bij Van den Hoek ging het kriebelen: kon hij die schepen maar écht maken.

Toen kwam hij met het plan voor de trekschuit De Krommerijnder. Die vaarde tot ongeveer 1935 tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Hij maakte die samen met sponsoren en vrijwilligers succesvol na. Het schip vaart nu al zeven jaar op de Krommerijn. ,,Toen dachten we: we hebben nu ervaring, dus we moeten nu maar eens met een écht Vikingschip beginnen.” Als lokatie vonden ze de voormalige sporthal “Vikinghal”.

Ze kozen voor een in Denemarken opgegraven Skuldelev 3. Een boot die in de drukke haven van Dorestad, zoals Wijk bij Duurstede vroeger heette, niet weg te denken was. Deze boot dreef in Dorestad, in de negende eeuw de belangrijkste havenstad van West-Europa, handel en viel op door zijn imposante verschijning.

Beginnen
Het plan van Coos was best spannend, want geen van de vrijwilligers had ooit zo’n Vikingschip gemaakt. ,,Je gaat zoeken op internet, in boeken. Daarna begin je gewoon en zie je wel wat je tegenkomt.” Het schip werd gemaakt van echt eikenhout, dat krom moest worden gemaakt en getordeerd. Ook werden een drakenkop en allerlei andere details bedacht en gemaakt. ,,Soms leek het meer op een herensociëteit dan dat we echt aan het timmeren waren. Je moet je proberen in te beelden hoe mensen in die tijd zo’n boot maakten. Wat zou logisch zijn? Dat is de lol van het project.” In totaal zitten er zo’n acht á negenduizend vrijwilligersuren in.

Lees het gehele artikel met video op de bron: AD, alleen voor abonnees. De video is overigens wel te zien.