Nieuws

Historische schepen vertellen in Lieshout het verhaal van honderd jaar Wilhelminakanaal

EOC
FVEN

Op 4 april 1923 trokken de eerste schepen door het Wilhelminakanaal. Dit weekend lag een aantal historische schepen opnieuw afgemeerd aan het kanaal, voor de viering van de honderdste verjaardag. De Zuiderschippers van de LVBHB hielden er jun jaarlijkse ontmoetingsdag: “Trossen Los”.

,,Deze ken ik”, wijst Theo van Lieshout vol verbazing naar de Postsloot. Tussen 1956 en 1969 was hij als brugwachter verantwoordelijk voor een deel van het Wilhelminakanaal tussen Lieshout en Son. En het historische vrachtschip zag hij in die periode vaak voorbij varen, vertelt hij: ,,Er waren veel schepen de hier hun vaste route hadden. Met de schippers hadden we goed contact. De schepen herkenden we van kilometers afstand aan hun boeg. De Postsloot herkende ik nu ook nog. Meteen.”

Vorige week maakte Frans Peeters, sinds 1969 eigenaar en schipper van de Postsloot, opnieuw de vaartocht vanuit West-Brabant richting Lieshout. Speciaal voor de viering van honderd jaar Wilhelminakanaal, afgelopen zaterdag en zondag, meerde historische vaarvereniging De Zuiderschippers met een tiental boten af bij Sluis V, in het Achterbosch bij Lieshout.

Het Wilhelminakanaal tijdens Trossen Los, © Petro Leeuwis

,,Vlakbij de Helenahoeve”, vertelt Joost van Luijt van Heemkundekring ’t Hof van Liessent. Die plek is geen toeval. In het ruim van één van de historische schepen, de Terra Nova, richtte de Lieshoutse heemkundekring een tentoonstelling in over de honderd jaar oude waterweg.

Van Luijt: ,,Die tentoonstelling is schatplichtig aan Jos Bekx, die in de Helenahoeve woonde. Hij heeft diepgravend onderzoek gedaan naar de totstandkoming van het Wilhelminakanaal en er een boek over geschreven: Wilhelminakanaal, feiten en herinneringen. Dat zou je als zijn levenswerk kunnen beschouwen. De historie van het Wilhelminakanaal schetst ook een tijdsbeeld. Ook daardoor is het interessant.”

Hoewel ’t Hof van Liessent aan het roer staat, wordt de viering van het honderdjarige bestaan van het Wilhelminakanaal door de drie heemkundeverenigingen van Laarbeek in gezamenlijkheid georganiseerd, benadrukt Van Luijt.

,,Dat doet ook recht aan het belang van het kanaal voor de economische ontwikkeling van Laarbeek”, vertelt hij. ,,Het kanaal begint bij de Zuid-Willemsvaart, bij Beek en Donk. Dat was gunstig voor de bedrijven die daar zaten. In Lieshout profiteerden met name Bavaria en Bouwcenter Swinkels van het kanaal. Nog steeds trouwens, via de aanvoer van mout en hop en zand en grind.”

Lees het gehele artikel op de bron: ED, alleen voor abonnees

Afbeelding: Wilhelminakanaal bij sluis V, niet dit jaar, foto Marcel Derksen