Historische scheepswerf Franeker vooreerst gered van de sloop

De historische scheepswerf Draaisma in Franeker gaat vooreerst niet tegen de vlakte. Gemeente Waadhoeke koopt de oude smidse en neemt twee jaar de tijd om een passende bestemming te vinden voor het maritieme erfgoed. Het is een uniek stukje stad dat zou worden vernietigd. Een markant waterfront van grote cultuurhistorische waarde dat voor altijd zou verdwijnen. Franeker praat al een dik jaar over de dreigende sloopplannen voor het 150 jaar oude werfgebouw van Draaisma aan het Vliet.

Herontwikkelen
Het terrein van Welgelegen, zoals de werf officieel heet, is verkocht aan projectontwikkelaar SD Projecten uit Emmen, die het wil herontwikkelen voor woningbouw. Plannen die prima passen in de bestemming die de gemeente ooit gaf aan de lap grond. De gemeente zag, na de roep uit de stad om de smidse te bewaren, in dat sloop leidt tot een onomkeerbare situatie en bedacht met hulp van historische- en erfgoedorganisaties een alternatief. (oa de Noorderschippers van de LVBHB)

Waadhoeke wil het pand en de grond kopen en in twee jaar tijd onderzoeken wat een passende nieuwe invulling zou kunnen zijn. Als blijkt dat dat niet lukt, kan SD-projecten de grond voor dezelfde prijs terugkopen. ,,We keapje tiid om de goede dingen te dwaan”, lichtte wethouder Kees Arendz toe.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Foto: de werf. Foto: Erfgoedvereniging Heemschut

Heemschut maakte ook een ‘Cultuurhistorische waardering werfgebouw Draaisma’, deze kan je hier lezen.