Historische replica Svyatoy Duhk verloor de strijd tegen elementen

Het is 25 jaar geleden dat het Russisch zeilschip Svyatoy Duhk, een replica van een in 1702 gebouwd fregat, boven de Waddeneilanden in de golven verdween. Stuurman Dik Meijer van de sleepboot Waterman maakte het mee.

De Svyatoy Duhk (Heilige Geest) was onderweg naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar zij zou deelnemen aan een bijeenkomst ter voorbereiding van de Peter de Grote-herdenking in 1996. Tijdens de tocht van Petrozavodskh via Cuxhaven naar Amsterdam braken 19 oktober 1994 op 75 mijl boven Ameland de stuurkabels en raakte het vaartuig stuurloos bij windkracht acht en golfhoogtes tot vijf meter. De vijf bemanningsleden raakten uitgeput en vroegen hulp.

Gezien de dichte tuigage op het schip zagen piloten van een marinehelikopter geen mogelijkheid hen veilig van boord te hijsen. Samen met vier manschappen van het marineschip Delfzijl, die ter assistentie aan boord waren gegaan, stapten de vijf in een reddingsvlot. Het negental werd vervolgens door een Duitse helikopter overgebracht naar een gasplatform. Onderweg overleed een Duitse opvarende van de Svyatoy Duhk.

Lees het uitgebreide artikel van Henk Zuur in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

RVEN
EOC