Historische motoren mogen olie spetteren

Een handelaar in historische motoren verkocht twee historische scheepsmotoren aan een Duits museum. Die hoeft hij na een klacht van de koper van de rechtbank niet terug te nemen, zo meldt Schuttevaer.nl. Het Motorenmuseum Schleswig-Holstein had in 2017 twee oude dieselmotoren gekocht: een Brons D-15 uit 1924 en een Kromhout M-2 uit de jaren ’20.

De koper beklaagde zich bij de rechtbank dat de motoren niet aan de door hun gestelde eisen voldeed. Ze waren bedoeld om af en toe te draaien in een museum-opstelling. Volgens het museum waren ze daarvoor niet geschikt. Een expert gaf aan dat de motoren voor een bedrag van € 30.000 moesten worden gereviseerd om aan hun verwachtingen te voldoen. De verkoper had de motoren verkocht als goed startend en goed lopend.

Het gerechtshof in Leeuwarden is van mening dat dergelijke oude motoren best een beetje olie mogen spetteren tijdens het draaien. Honderd jaar oude motoren zijn gebouwd met de techniek van die tijd, en die was nog niet zo ver ontwikkeld dat er geen uitlaatgassen of olie spetters bij het draaien voorkomen. De rechtbank vond dan ook niet dat de verkoper de motoren moest terug nemen.

Afbeelding: een Kromhout M1 Motor, de M2 was de tweecilinder uitvoering hiervan © Museum ’t Kromhout in Amsterdam