Historische Havendagen Coevorden een groot succes

Afgelopen weekend vonden in Coevorden de historische Havendagen plaats. De Evenementencommissie van de Havenvereniging organiseerde voor de 21e keer deze havendagen.

Vrijdagavond werd de officiele opening verricht door wethouder Jan Zwiers, samen met de Missen ganzenhoedster en Mr Ganzehoeder. Daarna werd de nieuwe aanwinst van de havenvereniging, een gerestaureerde sloep, gedoopt.

De zaterdag werd druk bezocht door schippers en belangstellenden. De binnenstad liep al snel vol en de bezoekers konden zich vergapen aan de schitterende historische schepen in de oude binnenhaven en de stadsgrachten.

Erg in de smaak viel ook de schippersmarkt, waar de bezoekers kennis konden maken met oude schippersambachten, zoals touwslaan, mastkloten maken en netten en zeilen maken. Ook aan de kinderen werd gedacht, want er waren tal van activiteiten, special gericht op de allerjongste bezoekers. Peddelboten, radiografische bootjes, oude motoren, bungeetrampoline, draaimolen en waterfietsen.

De bezoekers konden tijdens de havendagen een schitterende rondvaart door de Coevorder wateren maken. Deze rondvaarten, vergezeld van een verteller aan boord, die verhaal maakte van de dingen die onderweg te zien waren, waren een echte publiekstrekker. De geschiedenis van de Oude Vestingstad Coevorden zijn zichtbaar middels de stervormige gracht met 3 Bastions.

De roef van de Oude Jan uit Meppel, een vrachtschip uit 1912, trok veel bekijks en de eigenaar had het erg druk met zijn vertellingen over de historie van zijn schip en hoe de schippersgezinnen leefden ongeveer 100 jaar geleden. Zichtbaar waren nog de bedstee en de slaapplaats van het ondergeschovenkindje. Het wekte veel verbazing toen men horde dat dit schip te water werd geladen in hetzelfde jaar dat de Titanic ten onder ging. De film over de ondergang van de Titanic werd later op de avond vertoond op een groot scherm op de Weeshuisweide.

Lees het gehele artikel op de bron: De Toren