Historische Friesland vaart weer van Medemblik naar Enkhuizen

Het historische motorschip Friesland is weer in de vaart. Hiermee is vanaf 4 augustus de historische driehoek van Enkhuizen, Medemblik en en Hoorn weer compleet.

Na de lockdown tuft de stoomtram weer vrolijk over het spoor van Hoorn naar Medemblik en vice versa. Een enkele passagier was teleurgesteld omdat het beroemde rondje Enkhuizen, Medemblik, Hoorn nog niet gemaakt kon worden. Vanaf vier augustus is het motorschip Friesland weer in de vaart en is de historische driehoek weer compleet. Het schip zal ook weer aanleggen in het Zuiderzeemuseum.

Capaciteit
De unieke verbinding tussen de drie West-Friese steden kon als gevolg van de coronacrisis een aantal maanden niet worden uitgevoerd. De stoomtram ging in juni al wel rijden maar de Friesland ging tijdelijk aan het werk bij zijn vroegere werkgever Doeksen in de veerdiensten naar Terschelling.

De voormalige veerboot Friesland uit 1956 is als varend monument opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten van de FONV. Het schip heeft tot 1988 de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling onderhouden. Toen eind jaren 80 de nieuwe Friesland in de vaart zou komen, werd het schip verkocht.

In 1996 werd het schip opnieuw verkocht, rederij Gebhard zette daarna het schip in voor rondvaarten over de Oosterschelde en het had een vaste ligplaats in Zierikzee. Vanaf 2002 wordt het schip in de zomer ook ingezet op de route Enkhuizen-Medemblik bij de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik

Reserveren verplicht: www.stoomtram.nl