Historische driemaster “Seute Deern” wordt gesloopt

De raad van bestuur van het Duitse Maritiem Museum heeft woensdag besloten de “Seute Deern” te gaan slopen. Het havenbedrijf Bremenports moet de ontmanteling van het schip overnemen. De “Seute Deern” moet direct in de haven worden gesloopt, omdat het schip te zeer vervallen is om naar een dok vervoerd te worden. Dit was vastgesteld door deskundigen namens het Maritiem Museum.

De sloopkosten worden geschat op 2,5 miljoen euro. Wie dat gaat betalen is nog niet duidelijk. Bremen Senator of Science en voorzitter van de Foundation Council Claudia Schilling (SPD) steunden het besluit: “Het is niet eenvoudig geweest, maar een renovatie is te duur”, zei ze. De directeur van Bremenports, Robert Howe, zei dat een ontmanteling op locatie “niet eenvoudig” zal zijn. De voorbereidingen moeten onmiddellijk worden gestart. De delen van het historische houten schip, die nog goed zijn gebleven, moeten een plaats krijgen in het aangrenzende Maritiem Museum.

De Seute Deern in betere tijden

“Constructief totaal verlies”
De “Seute Deern” is het grootste schip van de Museumvloot van het Maritiem Museum. Het was al jarenlang in verval, de laatste grote opknapbeurt was in 2002. In februari 2019 was er een brand achter de planken van het schip. En eind augustus was het schip tot de bodem van de haven gezonken omdat pompen aan boord hadden gefaald. Sindsdien was de toekomst van het schip onzeker, nadat verschillende experts het als een “constructieve totale verlies” hadden beoordeeld.

Met de beslissing van de Board of Trustees zijn ook de plannen voor een renovatie van de houten driemaster van tafel. De werkgroep “Save the Seute Deern” had dit idee ontwikkeld. Volgens dit plan zou het schip worden vernieuwd voor 34 miljoen euro op een overdekte, glazen scheepswerf. De federale overheid had al een subsidieverbintenis aangegaan voor de helft van dat bedrag.

Lees het gehele artikel op de bron