Historische brug hoeft niet te worden ontmanteld voor superjacht

De Hef, de historische brug in Rotterdam hoeft niet ontmanteld te worden voor het superjacht dat bij Oceanco voor Jeff Bezos werd gebouwd. Het schip voer als project Y721 zonder masten voorbij de brug en ligt bij de werf Greenport in de Rotterdamse Eemhaven. Daar is inmiddels de eerste mast op het schip geplaatst.

Het leidde begin dit jaar tot ophef in Rotterdam: de markante Koningshavenbrug zou worden ontmanteld, omdat anders een superjacht van Amazon-oprichter Jeff Bezos niet naar zee kon varen. Oceanco ontving daarna verschillende bedreigingen en zag verder af om een vergunning aan te vragen voor het ontmantelen van de brug. Het schip kon mét de 70 meter hoge masten erop niet onder de geheel geheven brug door. Daarom worden nu de masten op pontons naar de Eemhaven gebracht en daar geplaatst. Het schip hoeft nu geen brug meer te passeren om op zee te komen.

De brug die stamt uit 1878, is een rijksmonument, waar sinds 1993 geen treinen meer overheen rijden. De brug mag, onder voorwaarden, nog wel tijdelijk ontmanteld worden wanneer daarvoor een vergunning wordt aangevraagd. De politiek van gemeente Rotterdam ziet heel duidelijk het economisch belang van de superjachtbouw voor de gehele regio en was eerder al verbaasd over de bedreigingen.

Project Y721 wordt straks het grootste superjacht dat ooit is gebouwd. In totaal is het jacht 127 meter lang en het zou 430 miljoen euro kosten.