Historisch schip uit de middeleeuwen keert terug naar Doel

De Doelse Kogge, het historische handelsschip dat werd gevonden tijdens de uitgraving van het Deurganckdok, keert binnenkort terug naar haar vindplaats in Doel. Dat heeft minister van Erfgoed Matthias Diependaele bekendgemaakt. Momenteel worden de restanten van het schip volop gerestaureerd, maar op termijn zal het schip worden tentoongesteld in Doel.

“De cirkel is rond.”
Het middeleeuwse houten handelsschip bleef tot zo’n 670 jaar na zijn ondergang goed bewaard in het zand en water van de Schelde. Gezien de goede staat en de grootte van het schip werd de grote historische waarde al snel duidelijk. Conservator bij het Agentschap Onroerend Erfgoed Lore Poelmans ontfermde zich over het gevaarte van 22 meter lang. “Bacteriën en water hebben bijna zevenhonderd jaar lang gegeten van de Kogge, waardoor het hout enorm is aangetast”, vertelt Lore. “Toen we de restanten vonden was het hout als een natte spons. Als het water uit het hout zou trekken zou het stuk gaan. Om het hout te redden wordt het nu op een speciale manier bewerkt.”

Laatste rustplaats
De restanten van de Doelse Kogge verhuisden sinds 2010 al enkele malen maar nu is er zicht op een laatste rustplaats. Het schip zal, wanneer het hout er klaar voor is, tentoongesteld worden in Doel waar het destijds opgegraven werd. “Mijn grote droom is om in Doel zelf de Kogge permanent tentoon te stellen zoals die ruim twintig jaar geleden gevonden werd”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “Met een terugkeer naar Doel is de cirkel rond, eindelijk terug naar de vindplaats. Ik voorzie 238.370 euro voor een studie naar de mogelijkheden van montage en museum in Doel.”

Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad BE