Historisch schip De Zwerver komt tijdelijk terug naar Edam

Hij lag ooit jarenlang in de Nieuwehaven in Edam en binnenkort komt De Zwerver terug naar de stad. Het woon- en atelierschip, dat al een paar jaar Naarden als thuisbasis heeft, zal tussen 9 en 24 oktober te bezichtigen zijn bij scheepswerf Groot aan de Lingerzijde.

De Zwerver is de historische woonark van de veelzijdige kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp, die tussen 1910 en 1920 woonachtig was in Edam. Al vanaf 1895 drukte hij zijn stempel op de kunst in de stad. In 1900 ontwierp Nieuwenkamp De Zwerver. Het vaartuig kreeg een markant uiterlijk dankzij de mix van exotische houtsoorten die bij de bouw gebruikt werden. Nieuwenkamp, die actief was als schilder, etser, schrijver, houtsnijder, beeldhouwer en architect, gebruikte het schip als woning en atelier. Hij maakte er vele, vaak ook lange, vaartochten mee.

Het interieur van De Zwerver.
© Archieffoto Universiteitsbibliotheek Leiden

In 1949, kort voor zijn dood, deed Nieuwenkamp De Zwerver over aan een particulier. De Stichting Nieuwenkamp kocht het schip in 2011 terug en richtte vervolgens Stichting De Zwerver op om het schip te kunnen restaureren. Daarbij is het oorspronkelijke interieur met oude meubelen, tegeltableaus, versieringen en houtsnijwerken bewaard gebleven.

Tegenwoordig is het vaartuig te huur voor onder meer luxe overnachtingen, vergaderingen, workshops en zelfs trouwerijen. Het ligt in de jachthaven van Naarden. Het is pure noodzaak dat de ark tijdelijk naar Edam verhuist, leert een belletje naar voorzitter Peter Tops van Stichting De Zwerver. ,,Na vijf, zes jaar is het tijd voor onderhoud aan de onderkant van de boot’’, vertelt hij. ,,Op de werf van Groot kan dat gecombnineerd worden met een openstelling. Hij zal eerst twee weken te bezichtigen zijn en daarna wordt het schip omhooggetrokken voor onderhoud.’’

Edams Museum
De mogelijkheid om het schip op de ook al historische werf van Groot te bezichtigen kan mooi worden gecombineerd met een bezoek aan het Coopmanshuys aan het Damplein in Edam. Daar is momenteel de tentoonstelling ’Zwervend Verwerf ik, W.O.J Nieuwenkamp, Thuis in ’t Edams Museum’ te bekijken.

Vrijwilligers voor rondleidingen
Overigens zoekt Vereniging Oud Edam voor de rondleidingen op De Zwerver nog vrijwilligers die het verhaal van De Zwerver te vertellen aan de bezoekers. Zij krijgen vooraf een korte training. Aanmelden kan via een e-mail naar: info@oud-edam.nl.

Kijk hier voor meer info en foto’s over de Zwerver

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees

Afbeelding: Wijnand Nieuwenkamp op zijn schip De Zwerver © Archieffoto Universiteitsbibliotheek Leiden