Nieuws

Historisch Reddingbotencollectief ziet herdenkingen in het water vallen door coronacrisis

EOC
FVEN

Twee herdenkingen rond de Helderse Historische Reddingboten vallen in het water door de coronacrisis. Op De Zeemanspot zou op 4 mei een plaquette worden onthuld in Wormerveer. Het tweede plan was dat de boot op 14 mei samen met de Dorus Rijkers ging deelnemen aan een marine-herdenking over het beschieten van Duitse aanvallers aan de Friese kant van de Afsluitdijk. Die beschieting werd verricht door Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau.

,,Door de coronacrisis zijn beide herdenkingen helaas uitgesteld”, zegt Wladmir Dobber van het reddingbotencollectief. ,,Jammer, want we zijn al geruime tijd bezig met de organisatie. De Zaanse schilder Fred Boom heeft zelfs een fraai schilderij gemaakt van de Johan Maurits van Nassau die op 14 mei 1940 de Duitse Eerste Cavalerie beschoot tijdens hun aanval op de kazematten van Kornwerderzand.”

Dobber: ,,Het plan was om aan boord van De Zeemanspot een plaquette te onthullen die verwijst naar de grondleggers van het Hulpfonds De Zeemanspot. Dat fonds werd kort na de bezetting opgericht en hield stand tot na de bevrijding in 1945. Het steunde de vrouwen en gezinnen van de 18.000 zeevarenden van koopvaardij, visserij en marine, die op 10 mei 1940 buitengaats waren.”

Het schilderij van de op de Duitsers vurende
Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau. © Fred Boom

Doove Balg
Voor de Dorus Rijkers is een belangrijk verhaal het in veiligheid brengen van de gewonden van Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau met de reddingboot. Dobber: ,,Schilder Fred Boom heeft op ons verzoek een schilderij gemaakt van het marineschip in actie op de Doove Balg. Dat kunstwerk wordt gebruikt voor de plaquette die aan boord van de Dorus Rijkers zal worden geplaatst.”

De Johan Maurits lag op de ochtend van 14 mei 1940 op de Waddenzee bij de Doove Balg en opende op verzoek van kapitein Boers, de commandant van Kornwerderzand, het vuur op de artillerie van de Duitsers. Vanaf de Stelling Kornwerderzand werden de inslagen waargenomen en telefonisch gecorrigeerd. Toen het vuur goed lag werden bijna honderd 15 cm granaten op de Duitse artillerie afgevuurd die hierdoor uitgeschakeld werd. Bovendien trokken de Duitse tanks en pantserwagens, die zich op de Friese Dijk en omgeving hadden verzameld, zich terug richting Bolsward. De Stelling Kornwerderzand werd niet ingenomen.

Later die dag ging het schip echter verloren bij een luchtaanval bij Callantsoog toen de Johan Maurits probeerde uit te wijken naar Engeland. Hierbij kwamen 17 bemanningsleden om. Dobber: ,,De gewonden van het schip werden door torpedoboot G13 naar Den Helder gebracht. Dat schip kwam in het Schulpengat de Dorus Rijkers tegen die alle zich aan boord bevindende gewonden overnam. Hierna wendde de G13 de steven om richting Engeland te varen.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: De reddingboten De Zeemanspot en Dorus Rijkers.